Napisano 30 Wrzesień 201311 l Mam problem z dodatkiem do 3ds Maxa 2013 wymienionym w tytule. Otóż zrobiłem sobie taką siatkę dachu i skonwertowałem do editable poly: Wszystkie vertexy i linie są ze sobą połączone. Gdy dodaje to tego modyfikator baltzara to siatka ginie :/ Co jest nie tak ?? Chciałem zrobić taką siatkę ze spline'u i skonwertować do editable splinne, ale nie mogę zrobić całej siatki jedną linią bo vertexy łączą się max z dwoma liniami :( Jak poprawnie naszykować siatkę dachu był modyfikator działał ?
Napisano 30 Wrzesień 201311 l Ale to jest normalne że w nim siatka ginie musisz tylko zdefiniować czym ma być pokryty dach jak to zrobisz wciśnij guzik znajdujący się w sekcji mesh update -> Build Covers And Shingles i dostaniesz pięknie pokryty dach :)
Napisano 30 Wrzesień 201311 l Autor Kiedy nie działa :( mam sobie siateczkę - dodaje modyfikator i magia siatki nie ma. Siatka jest płaska i nie mogę przez to edytować wysokości niektórych vertexów pozatym przycisk Build Covers And Shingles nic nie zmienia. Dalej ekran jest pusty xD Co wy na to ?? Jbc dach zrobiłem w taki sposób że najpierj splajnem obrysowałem dom, potem z shiftem wyciągałem poszczególne segmenty dachu, a potem za pomocą narzędzia weld łączyłem vertexy i linie. Wygląda to dobrze z tym, że nie mogę tego zamienić na dach :/ Może poradźcie jak powinienem poprawnie zrobić dach, żeby wykorzystać modyfikator Baltzar'a bo u mnie najwyraźniej coś nie gra :(
Napisano 2 Październik 201311 l Autor Oglądałem ten film przed napisaniem tematu. Mało mi pomógł bo gość pobrał siatkę z AutoCad'a, a ja mam problem z siatką, ale to już nie ważne. Zrobiłem siatkę od nowa tzn. krawędzie dachu obrysowałem splainem, potem skonwertowałem to do editable poly, no a później za pomocą narzedzia cut zrobiłem pozostałe krawędzi siatki. Teraz jak dodaje modyfikator Baltzar siatka jest i wygląda dobrze z tym że teraz jak chcę podnieść pojedyńczego vertexa do góry zaznaczam constraid no i zwiększam wartość to do góry idą też inne vetexy. Co jest cholera nie tak xD ?? Czemu z jednym punktem ciągną się do góry też inne ??
Napisano 2 Październik 201311 l Autor Poszedłem spory krok do przodu, ale z problemem na obrazku to już nie wiem co robić... Ustawiłem wysokości vertexów i siateczkę tak że jest ok - w niektórych przypadkach ustawiłem ujemną wartość w constrained Ustawiłem też spadki w odpowiednie strony i nałożyłem "kantówki" na krawędzie dachu. Problem pokazał się po nałożeniu dachówki. Ktoś wie czemu ściany dachu mi się rozjeżdżają gdy nałożę dachówkę ?? Dodam, że przez nałożeniem dachówki dach dach w wyglądzie shape wygląda ok.
Napisano 15 Październik 20159 l Cześć, chciałbym odświeżyć temat, a dokładniej to ostatni z jego wątków. Mam ten sam problem co kolega ( po nałożeniu dachówki, cały dach jest jakby z osobnych elementów), wiecie może czym to jest spowodowane??