Napisano 4 Październik 201311 l Witam!! Jestem nowy w modelowaniu 3d, i mam taki problem w maxie przez przypadek ustawiłem sobie, takie coś że jak przybliżę widok za blisko modelu, to zaczyna go tak obcinać i widzę co jest w środku ( przypomina to vievport clipping). I teraz nie wiem jak to wyłączyć, proszę o pomoc.
Napisano 4 Październik 201311 l Objawy zbyt szerokiego kąta w perspective. Kąt zmieniasz przyciskiem field of view, lub w opcjach viewportu. http://docs.autodesk.com/3DSMAX/16/ENU/3ds-Max-Help/index.html?url=files/GUID-BFED400B-685A-47D1-A52C-33213FFAE356.htm,topicNumber=d30e17620
Napisano 4 Październik 201311 l Autor to mi nie bardzo pomaga. Może zaprezentuje to jest normalny widok i po przybliżeniu (jeden ruch scrollem)
Napisano 4 Październik 201311 l to o czym piszesz jest tu Customize > Preferences > Viewport > Wheel Zoom Increment ale mi to wyglada na zla skale modelu/albo jednostek w scenie
Napisano 4 Październik 201311 l Autor Wheel Zoom Increment, czegoś takiego nie mam, a mam wersje 2014, a jak poprawić to z ta skalą albo jednostkami ??
Napisano 4 Październik 201311 l customize > unit setup > wybierz metric, centimeters lub meters ( w zaleznisci od ogólnej wielkosci sceny, dla małej sceny jak np wnętrzę, centymetry będą najwygodniejsze) W tym samy oknie kliknij System Unit Setup i tam tez wybierz 1 unit = 1 cm. Najlepiej zrobić to na nowej scenie, jeżeli teraz masz inne ustawienia. Potem uzyj funkcji merge aby dołączyć obiekty ze starej sceny do nowej, poprawie skonfigurowanej