Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Gdy zaznaczam obiety, poligonuy przez przeciągniecie , docelowo metodą spreya, zaznaczaja mi się nie tylko obiekty/poligony ktore widze na pierwszym planie ale rowniez te z tylu nie widoczne przez co muszę potem sprawdzac czy cos przypadkiem sie nie zaznaczylo i odznaczac. jak wlaczyc tryb w ktoreym w 3dsmaxie tylko obiekty z pierwszego planu beda zaznaczane?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 897
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

to nie dziala prawidlowo.. w zasadzie nie widze roznicy. mam jeden mniejszy obiekt z przodu , z tylu drugi duzy. gdy przejade po tym z przodu , ten tylu rowniez sie zaznacza..

Napisano

Niestety - backfacing działa nie na polygony zasłonięte innymi polygonami, a polygony o innych normalnych - czyli po prostu "odwrócone plecami" do naszego aktualnego widoku. Co do samego zaznaczania - postaraj się tak manipulować kamerą, żeby nie było możliwości zaznaczenia obiektu "z tyłu". Albo ukryj go - możesz ukrywać nawet elementy jednego obiektu, który ma na sobie edit poly.

Powodzenia!

Napisano

Zaznacz poligony, których nie chesz widzieć. Odpalasz ribona i masz Visibillity zaznacz Hide selection i Voilà

Napisano
  • Autor

cZyli rozumiem ze jednak w maxie nie przewidzieli tak prostej funkcji tylko trzeba ja obchodzic polsrodkami. no trudno choc dalej w to nie wierze:D

- co do ukrywania poligonow, mam tak duzy i wielowarstwowy model ze takie ukrywanie to bedzie naprawde czasochlonna czynnosc