Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jakiś czas temu zrobiłem sobie szybkie 4ściany i podłogę do testu materiału. I tak potem stwierdziłem, że po ustawieniu VRaySun warto coś wstawić w ten kąt. I tak po kolei dodałem te raptem 3-4 elementy sceny.

Wrzucam do WIP, pewnie nie będę już tego kontynuował. Chętnie posłucham wytykania błędów :) żeby w przyszłości wychodziło lepiej wszystko. W miarę zadowolony jestem z vrayblendmtl na tym mebelku (obtarcia w wielu miejscach nie są narysowane perfekcyjnie ale nie miałem już siły co chwila w photoshopie malować zapisywać i testować co chwila. Roślina model - archmodels ale liście shader próbowałem od nowa cały zrobić bo te domyślne to kiszka.

Do całości dodałem oczywiście potem AO pass.

render_ps.jpg

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Sama scenka fajna

co nie pasuje to lampka włączona przy takim słońcu zupełnie zbyteczna

tekstura białego drewna nieciekawa popraw mapowania przepraszam le z czego jak z czego z materiału blend to nie powinieneś być zadowolony :)

za dużo szumów

zdejmij trochę saturacje

Napisano
  • Autor

Hmm co do lampy to wiem, że jej włączenie przy pełnym słońcu to głupota ale chciałem dodać jakieś inne jeszcze źródło światła.

Co do mapowania - które elementy są źle mapowane? Mowa o nogach? Czemu uważasz, że blend jest kiepski? Zamysłem było drewno pomalowane białą farbą.

Co do szumów - możliwe, że nie potrzebnie dodałem w Photoshopie Noise. Co do saturacji to faktycznie masz rację :)

Napisano

Nogi maj rozciągnięta teksturę a równocześnie ściśnięta w poziomach blat także ma nieciekawe mapowanie nie mówię o bokach bo tu masz ładne słoje no może za mocy bump wygląda ze się można pokaleczyć o brzeg :) Co do blenda to te przetarcia nie przypominaj przetarć tylko przypalenia

Napisano
  • Autor

Okej no jak tak wspomniałeś o przypaleniu to faktycznie zaczyna mi to tak wyglądać. Zwłaszcza w miejscach gdzie maska jest narysowana i odsłania ciemniejsze fragmenty drewna.

To pytanie jak byś to zrobił :) ? Bo u mnie to jest materiał drewna, który leży na blacie i pomnożony przez taki lekko połyskliwy biały materiał (pseudo farba) i to wszystko oczywiście mnożone przez maskę rysowana ręcznie w PS na podstawie zapisanej UVki z unwrap.