Napisano 6 Listopad 201311 l Witam. Mam pewien problem z ilością polygonów w mojej wodzie. Stworzyłem sobie wodę, efekt mi się podobał ale na wyższych rozdzielczościach widać było polygony. Był to zwykły "plejn" z modyfikatorami displace i turbosmooth. Miał on 32kk poly i wyrzuciłem go do vray proxy. Aby woda wyglądała ładniej na dużym renderze chciałem zwiększyć jakość wody poprzez zwiększenie ilości poly, ale średnio mi to wszyło. Próbowałem już: - Zmniejszyć i powielić plejny z wodą - dało mi to dosyć absurdalny i nierealistyczny wygląd mimo, że styków plejnów widać nie było. - Na więcej TS'a nie pozwala mi już mój komputer (przed wyrzuceniem tego do proxy trzeba to jakoś wygenerować :P) - Próbowałem też nadać TS'a nie tego "od razu" tylko tego który się nakłada podczas renderowania dopiero, efekt również był absurdalny i zwyczajnie kiepski (próbowałem najpierw dawać TS'a a później displace w modifer stacku i na odwrót) Obecnie wpadłem jeszcze na pomysł aby spróbować tego TS'a działającego od razu ale mając tego plejna z włączonym "bounding box" zaraz zdam raport jak to się z kolei sprawuje. @Edit: Niestety, bounding box też nie pomaga :/ Czy może ktoś z was ma jeszcze jakiś pomysł jak mógłbym to rozegrać ? Czy może pozostaje mi liczyć na to, że w finalnym renderze po post produkcji ta niedoskonałość się "zatrze" trochę ? Pozdrawiam. Edytowane 6 Listopad 201311 l przez Zernat
Napisano 6 Listopad 201311 l Ja zrobiłem sobię tilowany kawałek wody o Poly 1 miliona. i potem użyłem instancji żeby zrobić sę po horyzont taką wodę :D Albo po prostu normal mapa :D
Napisano 6 Listopad 201311 l Autor Potrzebuję czegoś trochę dokładniejszego od normal mapy, chociaż muszę powiedzieć, że też wypróbuję chociażby z ciekawości jak to będzie wyglądać. Małych kawałków też próbowałem i efekt był po prostu dziwny, dziwnie rozkładały się światła (VRay Sun + HDRI) i zupełnie inaczej odbijały się obiekty, no po prostu coś mi nie grało :/
Napisano 6 Listopad 201311 l A próbowałeś vray displacement typ subdivision? To ci zwiększy ilość poly tylko podczas renderu oczywiście kosztem ramu. Ale może warto spróbować:)
Napisano 7 Listopad 201311 l Autor Próbowałem, wyszło średnio. Znaczy ogólnie sprawuje się całkiem nieźle. Ale sam displacement zmienia dosyć mocno materiał i musiałbym wszystko dopasowywać od nowa. Czy jest może jeszcze jakiś inny sposób ?