Napisano 22 Listopad 201311 l Witam, Jeszcze raczkuje w vrayu, ale juz zaczynam lapac o co w nim chodzi. Przerabialem helpa i juz lepiej rozumiem GI enginy (primary i secondary). Ale mam teraz troszke inna scene do zrobienia. Mianowicie nie tylko to jest fly-through (bo kamera sie rusza), ale jest tez animacja poszczegolnych elementow, ale dodatkowo animowane jest tez ostwietlenie (nie tyle co natezenie ale sa to swiatelka wirujace w kolko, zmieniajace oswietlenie sceny). Normalnie probowalbym podzielic scene na czesc nieruchoma i zrenderzyc secondary na Light Cache z fly-through, primary na Irradiance map w trybie multiframe incremental. Potem zrenderzyc elementy ruchome z VRaySphereFade i z postpro to skleic. Ale tutaj w scena jest glownie oswietlana przez 3 aninowane swiatelka i nie sadze by light cache bylo odpowiednim rozwiazaniem... Ogolnie oswietlenie zmienia sie bardzo dynamicznie (bardzo szybko, nie sa to niezauwazalne zmiany, jest to raczej klucz do klimatu calej sceny). I nie wiem jak sie za to zabrac.
Napisano 22 Listopad 201311 l myślę, że w takim przypadku najlepiej liczyć GI dla każdej klatki. Czyli silniki ustawiasz na Single frame. Sprawdź na kilkudziesięciu klatkach jak spisze się DMC + LC (LC koniecznie w skali world). Pozdrawiam,