Skocz do zawartości

Problem z gammą? mapy HDRI. Jak ją załadować poprawnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim

Mam problem z mapą HDRI, wygląda jakby miała za dużą gamme bo jest za sporo za jasna ale w ustawieniach wszystko jest ok.

Tutaj jest jak powinna ona wyglądać:

http://static.squarespace.com/static/5242bb93e4b0a1010e95c699/52444ccfe4b0fe7d0ab53e1d/52724029e4b09db470f7a5d0/1383219243985/1735%20scene03.jpg?format=500w

Natomiast tutaj jak to jest u mnie razem z ustawieniami:

Untitled_1.jpg

Wie może ktoś gdzie tutaj może być błąd? Ustawienia wg wzoru: http://www.peterguthrie.net/shop/hdri1735 ale no coś mi nie gra. Mapa w dome lighcie, multiplay 1.0

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Ja wczytuje VrayHDRI, i tam nie ma gammy do wyboru. Bo chyba o tym mówisz.

Napisano

Wydaje mi się że u Petera Guthrie jest włączona opcja winietowania w kamerze a u Ciebie nie. to pierwsze co mi przychodzi do głowy jak widzę Twój render i jego

Napisano

To wiem, że on ma winiete jeszcze. tylko mi chodzi o ten odcień niebieskiego. U petera jest dużo ciemniejszy przy dość jasnym świetle, natomiast u mnie jest błekitny. Jakby własnie coś nie tak było z gammą, ale to tylko moje gdybanie. Peter nie odpisał mi, a moim zdaniem wszystko mam poprawnie załadowane i nie wiem gdzie jest błąd. Bo wątpie żeby te scenki były po postpro jakimś.

Napisano (edytowane)

w vrayhdri ustawiasz sobie w sekcji color space inverse gamma na 0,75

dwa piszesz ze robisz na ustawieniach Guthree to sprawdź czy aby na pewno bo chyba f-number masz na 4 a autora jest on na 8

Edytowane przez skalpel3d