Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

tworzenie trawy jest bardzo pamięciożerne i czasochłonne. Poniżej zaprezentuję prosty sposób na utworzenie płaszczyzny imitującej trawę (oczywiście nie będzie ona fotorealistyczna - ale lepiej wyglądająca niż płaska bitmapa)

1. Tworzymy płaszczyznę na której chcemy zasiać trawkę:)

2. Wrapujemy jak nam odpowiada (UWV Map lub Unwrapem)

3. Dodajemy do obiektu modyfikator VrayDisplacement Modifier

4. Bitmapę trawy przeciągamy z okna materiałów do okienka Texture (w opcjach modyfikatora)

5. Zmieniamy opcję modyfikatora - z 3d na 2d (landscape), precision na 1024, amount = 10, shift =-6 (mamy tu dowolność - im więcej wstawimy tym trawa będzie bardziej ziarnista)

Gotowe.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 5,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jak pamięcio rzerne? Przecież system cząsteczek automatycznie robi się tailowany robisz sobię kwadracik metr na metr który zajmuje bardzo mało ramu :D i potem instancjami/proxy robimy sobię siatkę z tych kwadracików.

Ale dzięki za patent z displacmentem :D

Napisano
  • Autor

Tym sposobem robiłem trawkę gdy komputer miałem jeszcze z czasów Króla Ćwieczka (jakieś 8 lat temu - 1 rdzeń 1.7 Ghz + 512 ramu) - to jest chyba najlepsza rekomendacja dla tych co chcą na szybko zrobić trawkę:)

Napisano

Sprawdziłem i działa super sprawa dobry tutorial na trawkę ;D

Napisano

bardzo dobre :) ... szybko i przyjemnie się robi ;)

Napisano

Bardzo pomocny tutorial. Znalazłem jeszcze coś bardzo pożytecznego. Na pewno ktoś zna tego grafika. Robi wiele ważnych i ciekawych skryptów do maxa.

http://www.kinematiclab.com/#!grass-animator/c1ghw

Kramon wie o czym mówi. Na pewno ktoś kto kojarzy oba fakty poradzi sobie z połączeniem tego skryptu z problemem trawy.

Ja osobiście jestem ograniczony do zbrusha. W nim za pomocą fiber mash modeluję trawę, konwertuje ją do mesh. Następnie przypisuje kości.

Pod warunkiem, że wcześniej zrobiłem odpowiednią tezture podłoża. Wiąże się to z utratą sporej ilości pamięci ale efekt jest moim zdaniem bardzo dobry pod warunkiem.

Podobne rozwiązania można zaobserwować w wielu grach.