Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Czy ktoś z Was byłby mi w stanie pomóć z tą chmurą zrobioną w fume FX? Mam problem z tą paskudną pikselową "szramą". Od razu mówię że zwiększanie jakości (spacing" i grid detail scale w WTP) pogarsza tylko sprawę. Polepsza się jakość tejże "szramy".

z07x.jpg

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Albo usuń ten fragment geometrii albo w advection zmień na opcję trzecią i zaznacz cubic interpolation. Póki na difolcie nie będzie dobrze, wavelet w ogóle nie tykaj :D

Dodatkowo w turbulent noise zmniejsz ilość frames, w tej chwili zmiana następuje co 80 klatek co jest kapkę za wolno, dałbym 18.

Napisano
  • Autor

No dobra. Zrobiłem jak poradziłeś. Nawet wycięcie geometrii nic nie dało. Chmura zachowuje się jak by miała jakąś dziurę voxlową. ;). kiedy próbóję użyć vawelet- chmura tak jakby chciała załatać dziurę z marnym rezultatem- co akurat widać na pierwszym obrazku. Chyba zastosuję najprostrzą metodę i zasłonię "dziurę" przez jakąś inną małą chmurkę. Chyba że są jakieś inne sposoby...

ppbq.jpg

Napisano

Coś masz z geometrią, siatka nie jest równomiernie gęsta, stąd te babole.

Druga sprawa, to możesz spróbować z powrotem dać na default advection, zwiększyć quality do 7 i maximum iterations na 140-160. Reszta to kwestia ustawienia spacing grida i turbulent noise scale. Popróbuj różnych kombinacji i dojdziesz :)

Btw, bardzo fajny tutek do chmur:

Napisano

z czego emitujesz fjuma ? bo mi to wyglada na jakis widoczny fragment geometrii

Napisano
  • Autor

Z object source. Oczywiście wszystkie obiekty chowam w momencie kiedy renderuję chmury. Co do obiektu źródłowego to rzeczywiście miał fatalną topologię. Kaszaniastą. Wrzucilem jednak obiekt do zbrusha, poczęstowałem zremesherem i obiekt jest już ok, ale dziura jest nadal- tylko dużo mniejsza. Tak że bez waveletu może nawet być. Z waveletem pojawia się ta fatalna pixeloza.xhx7.jpg

Próbowałem też z max iteration zwiększonym do 140- ale pogorszył tylko sprawę. Inne chmury w tej scenie wyglądają bardzo ładnie ale ta jako jedyna będzie w tej animacji BARDZO blisko kamery.

Napisano

Kurde, stary :D Co Ty robisz??

Może lepiej się nie będę odzywał o tej porze. Najlepszego z Nowym Rokiem! A co, niech sobie pogadają :D

Napisano
  • Autor

Dzięki. Wszystkiego dobrego w nowym- również życzę. Nowych ciekawych udanych projektów. Nowych wspaniałych doznań CG. :). Tak swoją drogą to nie ma się co przejmować. Podejrzewam że nie jestem jedynym który spędził sylwestra z "Maxem"i się tym nie przejmuję.

Dzięki za tuta. Dzisiaj go sobie obejrzę.