Napisano 16 Styczeń 201411 l Witam Jako iż jestem nowy i początkujący to najlepiej jeśli pokaże problem za pomocą screenów: Podczas modelowania : http://zapodaj.net/e6b731a0059ac.png.html Szybki render i "znikajaca sciana" : http://zapodaj.net/95d8c12dfbabd.png.html Tak jak pisałem, jestem nowy i chwile przeszukiwałem forum, ale nie znalazłem podobnego tematu. Zapewne okaze sie to banalne, ale z gory dzieki za pomoc.
Napisano 16 Styczeń 201411 l Może masz "normlaną" ściany w złym kierunku. Zaznacz ścianę i na bocznym panelu kliknij "flip"
Napisano 16 Styczeń 201411 l Przypuszczam, że masz skierowanie "faces" w złym kierunku. Wybierz model drzwi, następnie w menu "selection" wybierz "polygon" i podświetl drzwi, jeśli składają się z większej ilości polygonów kliknij Ctrl +A Teraz odszukaj opcję "Flip" znajduje się w zakładce "Edit Polygons" Generalnie chodzi o to, że "faces" polygonów skierowane w złą stronę, np. do wnętrza obiektu, nie są widoczne podczas renderowania, opcja "Flip je odwróci. Czasem bywa tak, że tylko jeden lub dwa polygony się odwrócą i ciężko zlokalizowac, które, generują one wtedy brzydkie cienie na modelu. Aby je odszukac skorzystaj z "Faces Orientation", znajduje się w Views/xView/Face Orientation Po uruchomieniu zobaczysz info w dolnej części viewportu wystarczy teraz kliknąc "clik here to update" i wszystkie odwrócone polygony zostaną podświetlone. Wybierasz je, klikasz "flip" i gotowe.
Napisano 16 Styczeń 201411 l Autor Juz wszystko działa. Dziękuje Ajgor i 2013. Wasze szybkie i fachowe odpowiedzi pomogły mi rozwiązać ten problem. Temat do zamknięcia.
Napisano 16 Styczeń 201411 l Czyli to co widac jest plecami ściany, zatem widac wewnętrzną częśc obiektu. Albo go obróc za pomocą narzędzia "select and rotate" o 180 stopni, albo zrób tak jak pisałem w powyższym poście.
Napisano 16 Styczeń 201411 l Noo.. Tyle, że się spóźniełeś, bo ja to samonapisałem 6 minut wcześniej, i o jakieś 90% krócej :)