2013 Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Przygotowuję się do modelu i robię sobie różne testy, jednym z elementów będzie stalowa lina, i chciałem się zapytac o wasze sposoby na wymodelowanie takiej liny. Ja zrobiłem najpierw profil, następnie narysowałem linię, i skorzystałem z "LOFT" W sumie jestem zadowolony, no ale pewnie da się lepiej, dlatego pytam :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciacho191 Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 jakby ci się chciało to mógłbyś zrobić jeszcze jedną skrętkę z tych skrętek ;) ja tam bym zrobił tak, że bym displacement albo normalkę wypalił z tej skrętki co zrobiłeś i zrobiłbym drugą i na nią nałożył, na każdy cylinder Link to comment Share on other sites More sharing options...
2013 Posted January 24, 2014 Author Share Posted January 24, 2014 (edited) Bardzo fajny pomysł, zapiszę to sobie i pewnie wykorzystam, dziękuję! Ale z drugiej strony to nie wiem czy to będzie widoczne w ogóle, bo lina z tego co widzę ma chyba 12 żył, zobaczę jeszcze jak to będzie wyglądac. Na razie skręciłem ją trochę mocniej i wymodelowałem końcówki. Myślałem jeszcze nad takim sposobem... wymodelowac kawałek liny, powielic go powiedzmy na długośc 20 metrów i puścic po spline za pomocą Path deform Modifier (WSM) Ale tutaj mam chyba większa kontrolę nad liną. Edit: ciacho191 ale tak jak proponujesz to się chyba nie da zrobic metodą "LOFT" Bo ta lina jest z jednego profilu, który jest skręcony w "LOFT" właśnie. Nie mam więc możliwości wybierania każdej żyły osobno. Edited January 24, 2014 by 2013 Link to comment Share on other sites More sharing options...
legomir Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Swego czasu rozpisałem wzór umożliwiający zrobienie liny o n-tej liczbie linek, który liczy radius dla każdej z nich tak, że sa idealnie dopasowane mogę poszukać jak chcesz ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
2013 Posted January 24, 2014 Author Share Posted January 24, 2014 Bardzo bym Cię prosił! :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts