Napisano 24 Styczeń 201411 l Przygotowuję się do modelu i robię sobie różne testy, jednym z elementów będzie stalowa lina, i chciałem się zapytac o wasze sposoby na wymodelowanie takiej liny. Ja zrobiłem najpierw profil, następnie narysowałem linię, i skorzystałem z "LOFT" W sumie jestem zadowolony, no ale pewnie da się lepiej, dlatego pytam :)
Napisano 24 Styczeń 201411 l jakby ci się chciało to mógłbyś zrobić jeszcze jedną skrętkę z tych skrętek ;) ja tam bym zrobił tak, że bym displacement albo normalkę wypalił z tej skrętki co zrobiłeś i zrobiłbym drugą i na nią nałożył, na każdy cylinder
Napisano 24 Styczeń 201411 l Autor Bardzo fajny pomysł, zapiszę to sobie i pewnie wykorzystam, dziękuję! Ale z drugiej strony to nie wiem czy to będzie widoczne w ogóle, bo lina z tego co widzę ma chyba 12 żył, zobaczę jeszcze jak to będzie wyglądac. Na razie skręciłem ją trochę mocniej i wymodelowałem końcówki. Myślałem jeszcze nad takim sposobem... wymodelowac kawałek liny, powielic go powiedzmy na długośc 20 metrów i puścic po spline za pomocą Path deform Modifier (WSM) Ale tutaj mam chyba większa kontrolę nad liną. Edit: ciacho191 ale tak jak proponujesz to się chyba nie da zrobic metodą "LOFT" Bo ta lina jest z jednego profilu, który jest skręcony w "LOFT" właśnie. Nie mam więc możliwości wybierania każdej żyły osobno. Edytowane 24 Styczeń 201411 l przez 2013
Napisano 24 Styczeń 201411 l Swego czasu rozpisałem wzór umożliwiający zrobienie liny o n-tej liczbie linek, który liczy radius dla każdej z nich tak, że sa idealnie dopasowane mogę poszukać jak chcesz ;)