Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Używa ktoś może LW na jakiejś mocnej maszynie dwu procesorowej.

Jeśli tak to jak z renderingiem LW przyspiesza, dobrze zoptymalizowane, czy szału nie ma?

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 4,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Czesc

w ubiegłym roku przyszalałem i mam dwie maszyny.

2xES-2650 2gh (ok 16pkt cinebench) i 2xES-2687W 3,1GH (ok 28pkt)

Ten nowy (odswiezony) render w LW11 jest naprawde szybki w stosunku do Cinemy15+Vray i Maxa z Vray.

I nie wiem, czy to jest wynik słabej optymalizacji scen moich wspolpracownikow, a może tak być, czy tak po prostu jest.

Nie pracuje przy animacji, jedynie przy pojedynczych renderach.

ALEEEEE!

W natywnym silniku nie uzyskam tak zajeee... jakości jaka daje Vray, czy Arion za nic :( lecz przy codziennych wymaganiach ludzi z którymi wspolpracuje więcej nie trzeba. (a pracuje dla firm które na codzien widuje się w sklepach, czy tv)

Nie wiem czym to jest spowodowane ale w natywnym LW jest strasznie dziwne GI. Mam wrazenie, ze bardziej wypala niż daje to co powinno.

Może to brak wiedzy z mojej strony ale krecilem już na wiele sposobow i efekty sa ok, bardzo przeciętnych.

Ta jakość daje Kray i dlatego pomimo pewnych problemów związanych z kompatybilnoscia wrocilem do niego.

Te problemy da się zastapic. Tylko trzeba troszkę poszperać lub zastapic czyms innym.

Ale i tak sa minimalne w stosunku do przystosowania np. scen zrobionych w natywnej Cinemie z Cinema z Vray.

Kray ma ten sam surface editor i nody!!!! i to jest super!

LW11 jest masakrycznie szybki w stosunku do programów które sa w mojej firmie. I również w stosunku do Kray 2,55.

Ale jest to chyba wynik słabszych efektow które w nim (ja) uzyskuje _ uzyskiwałem. (obecnie pracuje z Kray)

Teraz musze wyjasnic o jaki poziom chodzi. Wiec osoby akceptujące projekty. Ludzie siedzący w reklamie, marketingu przeróżnych firm (kosmetyki, alkohol wysoko i nisko %, plyny i zarccie) sa zazwyczaj pełni zachwytow.

Lecz mysle ze grafik z plastycznym zacięciem znający galerie takie jak Arion, Modo, czy Vray raczej natywnym renderem LW się nie zachwyci.

Chyba ze z Kray :)

tyle :)

Edytowane przez qbaqbaMAX3D

Napisano
  • Autor

Dzięki za info.

Czyli mnogość CPU daje kopa?

Pytam ponieważ kiedyś testowałem LW10 na i7 4 core i 6 core i różnica była minimalna co oznaczało, że renderer był słabo zoptymalizowany pod multi CPU, a w testach Cinebech różnica był znaczna.

Z tego co piszesz to zmieniło na lepsze.

Co do jakości renderów to jest różnie wg. mnie, czasem nachodzi mnie chęć na jakąś przesiadkę, przeglądam galerię i nie widzę niczego w galerii Modo a Arion przede wszystkim do czego nie zbliżyłbym się w nativLW może i wyszło by lepiej.

Kray jest lepszy w Interior Exterior ale ja zrezygnowałem z niego właśnie przez nie kompatybilność już mnie to irytowało, jak ktoś robi pokoje i nie wchodzi w szczegóły to jest wszystko OK, ale jeśli wchodzimy w szczegóły i budujemy skomplikowane materiały na shaderach to zaczynają się schody, niby Kray w pełni obsługuje nody ale tylko w teorii.

Napisano

Tu jest wątek poswiecony wydajności ( scena benchmarkowa "zaszyta" w LW11.5)

http://forums.newtek.com/showthread.php?133251-11-5-s-BenchmarkMarbles-lws-share-your-machine-s-render-time-here/page20

nasze testy:

wynik maszyny opartej o 2x Xeon E5-2696v2 (12 core to) 22 min 11 s.

wynik maszyny opartej o 2x Xeon E52698 ( 8 core) to 36 min 29 s.

wynik maszyny opartej o 4770 to 1h 29 min.

Napisano

Poprzednie kompy miały 8 rdzeni 3,2gh i 16rdzeni 2,8GH. Ten szybszy w ciebench ok 7pt.

Teraz z nowymi mam wrazenie z trzy krotnego przyspieszenia. Z tym, ze na o wiele więcej sobie pozwalam z ustawieniami niż wcześniej.

Natywny render naprawdę zachrzania strasznie.

Porownuje to na co dzien z podobnymi tematami na podobnie szybkich kompach ale rendery już wykonane w innym srodowisku.

Ciezko to obiektywnie sprawdzić. Gdyz duza role, a kto wie czy nie najwazniejsza gra optymalizacja samej sceny.

Musialbym rownie mocno znac Cineme, Maxa aby to obiektywnie zweryfikować. A tak nie jest.

To sa jedynie moje wrazenia. Staram się to na bierzaco weryfikować.

Co jakiś czas sprawdzam przy nowych tematach i rozwiązaniach natywny i Kray.

I moim zdaniem teraz natywny jest odrobine szybszy od Kray. Ale rendery w natywnym mam wrazenie sa "plaskie" i bardzo latwo o przepaly.

Inny blur refleksji. Inna glebia szkla. Inna refrakcja. "plytsza" O kaustyce już wole nie pisać....

Zapewne to kwestia ustawien ale w Kray dostaje dokładnie to czego oczekuje.

Galerie to już kwetia potencjalu ludzi zamieszczających tam prace. I w/g mnie galeria Modo, Cinema z Vray, Arion.

To graficzne mistrzostwo gości którzy pracują w tych softach. Reszta to tylko wielka przepasc.

Ale to jest związane z jakoscia wymagan poszczególnego grafika, a nie softem.

Swego czasu mielismy okazje pracować z człowiekiem pracującym w Maxie z Vrayem.

Poruszenie w firmie gość rozwali nas jakoscia i szybkoscia.... ;P MAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAX+VRAY

I wielka kupa facet warsztatowo, technicznie bardzo swiadomy w czym robi.

Ale jego osobiste wymagania co do finalnego obrazu odbiegaly od przeciętnej z początku lat 2000...

Cholera wie jak to wszystko obiektywnie zweryfikować.

Napisano

Czesc, tez w pracy mam E5-2687W oto rezultat testu ze strony NT:

[ATTACH=CONFIG]93460[/ATTACH]

29,51min/sek

Edytowane przez agatfx

Napisano

wersja 11.6.1 jest jak gdyby wolniejsza od 11.5.

czas renderingu 2x Xeon e5-2696 v2 OC do 3.4 Ghz to 22min43s