Napisano 27 Styczeń 201411 l Cześć, Pracuję nad moją drugą wizualizacją w celu przetestowania nowego komputera, tym razem pokój dzienny. Meble modelowane na podstawie katalogów :P. Narazie mam niewiele: I rendery na szybko: Krytyka mile widziana.
Napisano 30 Styczeń 201411 l Autor Jak poprawić jakość przy tego typu renderze? Ten malutki obrazek liczył się prawie 2 godziny... Nie można nawet podejrzeć wprowadzonych zmian przy tak długim czasie. A tu inny testowy render:
Napisano 1 Luty 201411 l Na czym konkretnie zatkał ci się render jak robiłeś ten pierwszy obrazek ? Dobrze jak byś wrzucił ustawiania rendera to będzie można wychwycić gdzie leży przyczyna długiego czasu
Napisano 1 Luty 201411 l Autor Na liczeniu Irradiance Map. Przy standardowych (dla renderu dziennego) ustawieniach wyglądał w ogóle beznadziejnie, więc podniosłem Hsph. subdivs do 120 na tym pierwszym obrazku, razem ze zwiększonymi ustawieniami Light Cache. Tutaj efekt 14-godzinnego renderu na 4770k... Hsph subdivs zwiększone do 250, tak samo ustawienia DMC sampler. Po tym renderze się załamałem i uświadomiłem sobie, że raczej sztucznego oświetlenia nie będę robił, bo wychodzi całkowicie źle. O ile w ogóle skończę cały ten projekt, to prawdopodobnie wykonam tylko jeden render dzienny.
Napisano 2 Luty 201411 l No to sobie sam odpowiedziałeś czym zabiłeś maszynę z jakiego powodu podbijasz te parametry do tak absurdalnych liczb parametr ten podbija się jak wychodzą nieładne plamy na renderze, a jeśli ich nie możesz się pozbyć ta metoda należy zmienić irradiance na brute force. Dlatego tez mówiłem abyś wrzucił wszystkie ustawiania vraya bo z tego o ja tu widzę to ty nieźle w nim mieszasz nie dostajesz jakiego fenomenalnego efektu natomiast zatykasz kompa na amen
Napisano 2 Luty 201411 l Autor No to ja wiem, że ten parametr podbił tak czas renderu, ja się pytałem jak zmniejszyć czas ale zachować dobrą jakość :P Tu jest "tylko" na 95 Hsph. Subdivs (1h25 min): Ten render dzienny 4 posty wyżej liczył się 8 minut. Potem spróbuję z brute force.
Napisano 2 Luty 201411 l to puki nie zamieścisz pozostałych danych rendera będzie trudno cokolwiek powiedzieć
Napisano 2 Luty 201411 l raz wyłącz detail enchancement w tym co renderujesz on nie ma nic do roboty tylko spowalnia. Ska d ty bierzesz takie parametry to jakiś plugin do optymalizacji to wypluwa typu solidrock? Skoro na takich kosmicznych parametrach wyłazi ci taki paskudny render to sie nie zastawiaj tylko przejdź na bf+lc albo najpierw sprawdź mergem całą scenę przerzuć do nowej i zobacz czy na standardowych ustawieniach tez będzie coś takiego daj na początek irr+lc na medium ustawione
Napisano 3 Luty 201411 l Hej :) jak dla mnie śliczne tylko za dużo rozmycia niby od głębi ostrości .. duże rzeczy zaczynają wyglądać jak mebelki z domku dla lalek :)