Napisano 28 Styczeń 201411 l Scanline VFX zamieściło na swoim kanale Vimeo krótki breakdown efektów specjalnych z trzeciej części Iron Mana. Pełna treść: Iron Man 3 - VFX breakdown od Scanline VFX
Napisano 28 Styczeń 201411 l Ciekaw jestem ilu i jakich narzędzi użyli do zrobienia tak skomplikowanej sceny.
Napisano 28 Styczeń 201411 l Ciekaw jestem ilu i jakich narzędzi użyli do zrobienia tak skomplikowanej sceny. Z tego co mi wiadomo to glownie max, thinking particles, flowline
Napisano 28 Styczeń 201411 l Tutaj w miarę szczegółowy artykuł gdzie piszą min. o tej scenie i czego używali do realizacji: http://www.fxguide.com/featured/iron-man-3-more-suits-to-play-with/
Napisano 29 Styczeń 201411 l hej! Fajnie widziec swoje ujecie w tym newsie :) Albert ma racje, jako ze Scanline to typowo max house, calosc 3d zostala zrobiona w maxie. TP do symulacji RBD, Flowline do wszelakich fluidow, Vray + Nuke. Mysle ze bez inhousowego pipeline nie udaloby sie zebrac tego wszystkiego w calosc, nad projektem pracowalo ponad 100 osob pod koniec projektu. Z tego co pamietam to od poczatku do oddania, projekt trwal okragly rok, sceny w willi byly robione w Vancouver, a podwodna czesc sekwencji w LosAngeles. Co do oskara, szczerze zycze teamowi Framestora(i inni) wygranej, za wspaniala prace nad Gravity, ponad 3 lata! IM3 to pikus w porownaniu do ich dziela. Edytowane 29 Styczeń 201411 l przez Tas
Napisano 29 Styczeń 201411 l O, fajna sprawa Tas :) Co robiłeś dokładnie? Przy Grawitacji widać, że ostro się napracowali. Dla mnie ten film pozamiatał konkurencję w tym roku. Edytowane 29 Styczeń 201411 l przez ezils
Napisano 29 Styczeń 201411 l Autor Tas: Uwielbiam jak takie rzeczy wychodzą w newsach i głos zabierają osoby zaangażowane w projekt. W sumie mocną ekipę przedstawicieli w różnych firmach już na świecie mamy :) Też jestem ciekaw, która to scena.
Napisano 29 Styczeń 201411 l Ja glownie robilem symulacje pylu/kurzu z betonu pekajacej willi, wszystko w Flowline. I pare ujec z RBD w TP, np. zalamujaca sie podloga gdy Tony proboje uciekac. Generalnie bylem kolesiem od dustu. Rowniez wszystkie eksplozje rakiet wystrzelonych z helikopterow. Zazwyczaj dostawalem TP cache od innych kolesi, i musialem ladnie wygenerowac chmure ciagnacego sie kurzu/dymu. Pare ujec mialem gdzie robilem TP + FL, co bylo duzo bardziej satysfakcjonujace.
Napisano 29 Styczeń 201411 l Scen bylo sporo, pare screenshotow zamiescilem na moim blogu, ale bylo duzo wiecej nad ktorymi pracowalem, 20-30.
Napisano 31 Styczeń 201411 l ~100 osób przez rok... daje do myślenia. Dzięki za odpowiedź i przy okazji gratuluję Tas ciekawej pracy :)