Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 4,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ciekaw jestem ilu i jakich narzędzi użyli do zrobienia tak skomplikowanej sceny.

Napisano
Ciekaw jestem ilu i jakich narzędzi użyli do zrobienia tak skomplikowanej sceny.

Z tego co mi wiadomo to glownie max, thinking particles, flowline

Napisano

hej!

Fajnie widziec swoje ujecie w tym newsie :)

Albert ma racje, jako ze Scanline to typowo max house, calosc 3d zostala zrobiona w maxie. TP do symulacji RBD, Flowline do wszelakich fluidow, Vray + Nuke. Mysle ze bez inhousowego pipeline nie udaloby sie zebrac tego wszystkiego w calosc, nad projektem pracowalo ponad 100 osob pod koniec projektu. Z tego co pamietam to od poczatku do oddania, projekt trwal okragly rok, sceny w willi byly robione w Vancouver, a podwodna czesc sekwencji w LosAngeles.

Co do oskara, szczerze zycze teamowi Framestora(i inni) wygranej, za wspaniala prace nad Gravity, ponad 3 lata! IM3 to pikus w porownaniu do ich dziela.

Edytowane przez Tas

Napisano

O, fajna sprawa Tas :) Co robiłeś dokładnie?

Przy Grawitacji widać, że ostro się napracowali. Dla mnie ten film pozamiatał konkurencję w tym roku.

Edytowane przez ezils

Napisano
  • Autor

Tas: Uwielbiam jak takie rzeczy wychodzą w newsach i głos zabierają osoby zaangażowane w projekt. W sumie mocną ekipę przedstawicieli w różnych firmach już na świecie mamy :)

Też jestem ciekaw, która to scena.

Napisano

Ja glownie robilem symulacje pylu/kurzu z betonu pekajacej willi, wszystko w Flowline. I pare ujec z RBD w TP, np. zalamujaca sie podloga gdy Tony proboje uciekac. Generalnie bylem kolesiem od dustu. Rowniez wszystkie eksplozje rakiet wystrzelonych z helikopterow. Zazwyczaj dostawalem TP cache od innych kolesi, i musialem ladnie wygenerowac chmure ciagnacego sie kurzu/dymu. Pare ujec mialem gdzie robilem TP + FL, co bylo duzo bardziej satysfakcjonujace.

Napisano

Scen bylo sporo, pare screenshotow zamiescilem na moim blogu, ale bylo duzo wiecej nad ktorymi pracowalem, 20-30.

Napisano

~100 osób przez rok... daje do myślenia.

Dzięki za odpowiedź i przy okazji gratuluję Tas ciekawej pracy :)