KickerF1 Posted February 9, 2014 Share Posted February 9, 2014 Witam, jestem tu nowy, jednak pracuję już nieco czasu z 3ds maxem. Zajmuję się modowaniem symulatora rfactor. Zrobiłem już kilka modów i torów. Ostatnimi czasy zająłem się pracą nad torem ulicznym Monaco. Zaimportowałem bazowe pliki w formacie 3ds. i zacząłem edytować tor. Po sprawdzeniu tego wszystkiego w grze napotkałem pewne problemy, mianowicie droga jest dość wyboista. I tu pytanie do was, czy jest jakieś narzędzie do wyrównania asfaltu? Nie potrafię tego idealnie wyprostować z poziomu vertexów. Liczę na waszą pomoc :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciacho191 Posted February 9, 2014 Share Posted February 9, 2014 nie używam maxa, ale ja bym to zrobił tak, że bym dał smootha na ten tor a potem zredukował polygony :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bacry Posted February 10, 2014 Share Posted February 10, 2014 jest jeszcze relax. Jak to zrobisz na vertexach z opcją soft selection też nieźle się wszystko wygładzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
turboultra Posted February 16, 2014 Share Posted February 16, 2014 jest opcja ktora sluzy do wyrownywania vertexow wzdluz wybranej osi (x, y, z). a robi sie to tak: zaznacz vertexy ktore chcesz wyrownac do jednego poziomu, poszukaj w edit poly opcji "Make planar X Y Z" - kliknij na wybrana os (zgaduje ,ze jesli to dorga to chodzi o os z). ponadto mozesz zaznaczyc wszystkie vertexy danej plaszczyzny ktora chcesz wyrownac i zeskalowac je pare razy na maxa do srodka wzdluz osi z (ale ta metoda jest mniej profesjonalna :) jesli chcesz wyrownac powierzchnie a droga ma zmienna wysokosc to sprobuj jak ci mowili - smoothowe modyfikatory Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts