zgrzytojajeczny Napisano 16 Luty 2014 Napisano 16 Luty 2014 Witam, Robię animację, która przed kamerą zawiera dużo obiektów. Kamera jest ruchoma. Dla kamery wyznaczyłem obszar widzenia i odległość. Dla widoku z kamery ukrywa obiekty, które znajdują się poza obszarem kamery, natomiast przy renderingu, widać wszystko to co jest niby poza zasięgiem kamery. Jak to renderować, żeby zachować pole i odległość widzenia kamery przy renderingu?
Dynamico Napisano 16 Luty 2014 Napisano 16 Luty 2014 U mnie "clipping" kamery działa również przy renderze. Co masz na myśli pisząc "wyznaczony obszar widzenia i odległość"?
zgrzytojajeczny Napisano 16 Luty 2014 Autor Napisano 16 Luty 2014 Dokładnie, chodziło mi o clipping, który nie działa przy renderze.
Adder Napisano 18 Luty 2014 Napisano 18 Luty 2014 Dla kamery masz na myśli, że ustawiłeś to w samych parametrach kamery ? (załącznik) Jeśli tam ustawiłeś i Ci nie działa to nie mam pojęcia zielonego.
zgrzytojajeczny Napisano 20 Luty 2014 Autor Napisano 20 Luty 2014 Dla kamery masz na myśli, że ustawiłeś to w samych parametrach kamery ? (załącznik) Jeśli tam ustawiłeś i Ci nie działa to nie mam pojęcia zielonego. Tak, wspomniany obszar jest ograniczony przez clipping dla kamery, przy widoku kamery jest dobrze ale przy renderze to nie działa.
Dynamico Napisano 20 Luty 2014 Napisano 20 Luty 2014 Nie obraź się, ale czy renderujesz widok z kamery? Może przełączyłeś viewport na "perspective" i tak renderujesz?
zgrzytojajeczny Napisano 22 Luty 2014 Autor Napisano 22 Luty 2014 Nie nie, oczywiście, że z kamery. Kamera jest ruchoma w tej animacji to tak na marginesie. Po prostu clipping jest tak jakby nie uwzględniany przy renderze z widoku kamery. Jego granice można tylko zobaczyć w oknie podczas pracy.
Adder Napisano 23 Luty 2014 Napisano 23 Luty 2014 Zasugeruje Ci to co często sugeruje (bynajmniej nie bez powodu ;| ).. Zaimportuj wszystko do nowej sceny. Dla zwykłego testu.
Rekomendowane odpowiedzi