Skocz do zawartości

Czy poprawnie zabieram się za Zbrush'a?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałem sobie ogarnąć Zbrush'a, jednak idzie naprawdę ciężko, zastanawiam się czy prawidłowo się za to zabieram.

Tak jak z innymi softami zacząłem od paru tutków i co jakiś czas próbuję coś sam zrobić naśladując tutki bądź tworząc inne główki z referek. Jednak ani efektów ani postępów obecnie nie widzę, i tutaj mam do was pytanko.

Czy ja prawidłowo się za to zabieram ? Czy może do tego softu należy podejść jakoś inaczej ?

Czy może jednak wystarczy napierda*** tak jak to robię i czekać na efekty do upadłego ? :D

Pozdrawiam i dzięki.

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Rzezbienie jest jak malowanie czy rysowanie. Na początku nie wychodzi a potem jest coraz lepiej.

Cwiczenia od podstaw. Najpierw proste figury i kształty a z czasem coraz bardziej skomplikowane. I nie przejmuj się, bo nikt z dłutem w reku się nie urodzil;)

Napisano

Jeśli nie widzisz postępu to staraj się wnikliwiej analizować i obserwować to co robisz. Nie wiem co masz na myśli pisząc, że tworzysz główki z referek, jeśli patrzysz na zdjęcie i próbujesz odwzorować to co tam jest to dobrze, ćwiczysz oko w ten sposób i z czasem będziesz zauważał więcej, natomiast jeżeli wstawiasz sobie np. obrazek z przodu i boku jako image plane i na chama dopasowujesz model do tego, no to w ten sposób się za wiele nie nauczysz, bo to kopiowanie, a nie obserwowanie, to tak jak by porównać rysunek i kalkę z zdjęcia. Poza tym nie ma magicznego środka, swoje musisz wypracować i za pomocą czarodziejskiej różdżki skill Ci nagle nie skoczy, tylko praca, praca i jeszcze raz praca, tak jak w każdej innej dziedzinie.

Pozdrawiam

Napisano

Tak, ze zdjęć starałem się robić główki.

Dzięki za odpowiedź, słyszałem ze Zbrush to dziwny program także nawet zacząłem się zastanawiać czy "workflow" uczenia się jest taki jak w innych programach. Ale skoro tak, to spokojnie, nie poddam się ^^

Dzięki i Pozdrawiam.

Napisano

Jeśli chodzi o interfejs programu, to i tak musisz się zapoznać z nim jak w innych programach. Poznac funkcje, choć i tak będziesz je przyswajał z biegiem czasu. Jeśli chodzi o kreatywność z zbrushu, to trochę inne podejście. Samo dynamesh zmusza do traktowania programu jak rzeczywiste rzeźbienie np. w glinie. Na początku nie martwisz się o topologie, tylko dokładasz następne porcje materialu do modelu, usuwasz niepotrzebne, wygładzasz itd. aż będziesz zadowolony z wyniku. Dodam jeszcze, że Zbrush i tablet to "papużki nierozłączki".