Napisano 30 Marzec 201411 l Robię jak najprostrzy rig samochodu sparentowałem do karoserii/body takie elementy jak lampy i szyby. A pytanie dotyczy nastépujácej kwestji: Jak przyparentować koła do karoserii tak aby sie krecily akaroseria za nimi podazala? maya 2014 Mam problem zeznakami specjalnymi - nie wiem czemu - tylko w przegládarce.
Napisano 30 Marzec 201411 l Możesz ustawić set driven key, albo bezpośrednio spiac rotacje z translacja dodając do tego multiply odpowiednio przeliczone Wytapane z telefonu.
Napisano 30 Marzec 201411 l Jak przyparentować koła do karoserii tak aby sie krecily akaroseria za nimi podazala? Zakładam, że skoro pytasz o tak prostą rzecz powinien zadowolić Cię najprostszy model rigu czyli - masz osobno karoserię w grupie (lampy wnetrze itd), a koła osobno (4 grupy kół = opony i felgi razem, hamulce poziom wyżej) - spięte u samej góry razem jako przesunięcie globalne. Tworzysz kontroler (np. lokator) z atrybutem rotacja front i rotacja tyl - te atrybuty animujesz z palca a one sterują rotacją X (albo Z zależnie jak stoi Twoje auto) Twoich grup pojedynczych kół bez hamulców. Do tego atrybut skręt i ten steruje rotacją Y kół przednich razem z hamulcami. W ten sposób kręceniem kół sobie sterujesz sam i skręcaniem. Jak chcesz zrobić to z automatu żeby koła same sobie wyliczały ścieżkę i na tej podstawie sobie liczyły rotację to kłania się matematyka (wzór na obwód okręgu) i kombinowanie z przesunięciem - niemniej jednak jeszcze nigdy nie widziałem projektu produkcyjnego żeby ktokolwiek to zastosował w praktyce i zawsze kończy się na ręcznym kręceniu kołami. Pozdro, M.