Napisano 8 Kwiecień 201410 l Witam, kolega pracuje w V-ray Sketch'up gdy go zapytałem jak ustawia światło powiedział że poprostu ustawia w V-ray'u 2.0 opcję "interior" i renderuje. Wychodzi to całkiem sympatycznie. GI i słońce które wpada do wnętrza wygląda naprawdę ok. Czy można to jakoś przełożyć na 3dmax'a? Z góry dziekuję za odpowiedź.
Napisano 8 Kwiecień 201410 l we vrayu maxowym nie ma opcji typu wybierz sobie rodzaj renderu jaki robisz ;) i żeby kliknąć i ci się robi samo, nawet w przypadku vray 3 musisz pobawić się suwakami. W takie patenty wyposażony jest np solidrock tylko ze jeśli będziesz się opierał tylko na systemie auto to wszystkie wizualizacje będą robione na jedno kopyto ;)
Napisano 8 Kwiecień 201410 l Autor bardziej chodzi mi i ustawienie świateł i GI niz optymalizację renderingu
Napisano 8 Kwiecień 201410 l solid rock nie tylko ci optymalizuje ustawinie w spoób w cale nie genialny ale także ma opcje do automatyki światła, color mappingiu jak także balansów bieli ale to tak tylko na marginesie. Niestety niema w vrayu na maxa opcji która ci sam z siebie ładnie ustawi światło i GI zasadniczo jeśli u kolegi widziałeś ze ma taka automatyzacje to zerknij czy jest szansa podejrzenia ustawień samego vraya czy może po prostu jest tylko opcja interior i nie widać żadnych zmiennych
Napisano 8 Kwiecień 201410 l Gdzieś kiedyś widziałem jakiś plugin do maxa, który miał wbudowane takie różne ustawienia (dla VRay), które w miarę automatycznie ustawiały: typu interior, exterior, low, medium, hi etc. Nazwy niestety nie pamiętam :/ z tym, że wer. darmowa pozwalała za jego pomocą robić rendery w jakiejś tam ograniczonej rozdziałce. Edit: Z tym, że świateł on nie ustawiał na scenie ;) tylko ustawienia GI etc.
Napisano 9 Kwiecień 201410 l Autor hm... u kolegi w sketchupie oczywiście jest opcja "interior" ale nie ustawia renderu (rozumiem że to działa podobnie jak SR) jednak nie ustawia kamery i świateł a widać że kamera jest dobrze ustawiona również światła bo wyraźnie wpada słońce do wnętrza.