Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej

mam problem z renderem- jest duży (4m x2m). Przy renderze próbnym, dużo mniejszym wszystko było ok- teraz niestety wyskoczyły takie http://imageshack.com/a/img835/3672/14i3.jpg --> czy wiecie z czego wynikają takie błędy? I czemu krawędzie są takie poszarpane?

Z góry dziękuję za odpowiedzi:)

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Bo pewnie widzisz tylko fragment obrazu, naciśnij tą ikonkę na dole (na prawo od Lupy) żeby zobaczyć to w rozmiarze rzeczywistym.

Napisano
  • Autor

Naprawdę chodziłoby o takie głupstwo?:D Zaraz sprawdzę, chociaż wydaje mi się, że to coś innego. Bo czy wtedy nie byłoby takiego efektu wszędzie a nie tylko w kilku miejscach?

Napisano

wrzuć ustawianie renderera i napisz jaki to renderer bo tak to można strzelać ( zakładając że to vray) takie przyczyny np:

-za mocno ostrzący filtr aa

-nie włączony sub pixel mapping

-niskie subdividy w świetle

-ogólnie zasadniczo wygląda na niskie parametry samego vraya

Napisano
  • Autor

Dzięki! Oczywiście zapomniałam- to mental ray jest, jest na najniższych ustawieniach (życzenie klienta:D).

Napisano

jeśli na najniższych to olśnij klienta ze wszelkiej maści artefakty będą wyłazić, render będzie szumiał, krawędzie cieni będą wyłaziły poszarpane itp itd . Dwa oczywiście na niskich można pewne rzeczy podciągnąć ale musisz wrzucić kilka informacji np czym świecisz tą scenę jak mrsun to masz w nim możliwość podbicia samplowania cieni od razu będą ładniejsze :)

Napisano

Nie wiem jak to w mentalu jest - ale w vrayu wystarczy subdivisiony podciągnąć i byłoby ok.

Napisano

zamiast daylight wybierz sunlight z podpiętym mrsun będziesz miał kontrole nad samplowaniem cieni to powinno ci na pewno poprawić ten render