Napisano 11 Kwiecień 201410 l Hej mam problem z renderem- jest duży (4m x2m). Przy renderze próbnym, dużo mniejszym wszystko było ok- teraz niestety wyskoczyły takie http://imageshack.com/a/img835/3672/14i3.jpg --> czy wiecie z czego wynikają takie błędy? I czemu krawędzie są takie poszarpane? Z góry dziękuję za odpowiedzi:)
Napisano 11 Kwiecień 201410 l Bo pewnie widzisz tylko fragment obrazu, naciśnij tą ikonkę na dole (na prawo od Lupy) żeby zobaczyć to w rozmiarze rzeczywistym.
Napisano 11 Kwiecień 201410 l Autor Naprawdę chodziłoby o takie głupstwo?:D Zaraz sprawdzę, chociaż wydaje mi się, że to coś innego. Bo czy wtedy nie byłoby takiego efektu wszędzie a nie tylko w kilku miejscach?
Napisano 11 Kwiecień 201410 l wrzuć ustawianie renderera i napisz jaki to renderer bo tak to można strzelać ( zakładając że to vray) takie przyczyny np: -za mocno ostrzący filtr aa -nie włączony sub pixel mapping -niskie subdividy w świetle -ogólnie zasadniczo wygląda na niskie parametry samego vraya
Napisano 11 Kwiecień 201410 l Autor Dzięki! Oczywiście zapomniałam- to mental ray jest, jest na najniższych ustawieniach (życzenie klienta:D).
Napisano 11 Kwiecień 201410 l jeśli na najniższych to olśnij klienta ze wszelkiej maści artefakty będą wyłazić, render będzie szumiał, krawędzie cieni będą wyłaziły poszarpane itp itd . Dwa oczywiście na niskich można pewne rzeczy podciągnąć ale musisz wrzucić kilka informacji np czym świecisz tą scenę jak mrsun to masz w nim możliwość podbicia samplowania cieni od razu będą ładniejsze :)
Napisano 11 Kwiecień 201410 l Nie wiem jak to w mentalu jest - ale w vrayu wystarczy subdivisiony podciągnąć i byłoby ok.
Napisano 11 Kwiecień 201410 l zamiast daylight wybierz sunlight z podpiętym mrsun będziesz miał kontrole nad samplowaniem cieni to powinno ci na pewno poprawić ten render