Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jakimi metodami można uzyskać efekt pojawiania/znikania obiektów. Chodzi mi o coś takiego jak na przykład hologram się rysuje z dołu do góry na filmach, albo hmm, mam na przykład szkielet i pojawia się na nim skóra/reszta ciała.

Nie chce gotowca tylko podpowiedź z czego skorzystać żebym wiedział czego szukać

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 730
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zalezy jak bardzo zlozony efekt chcesz uzyskac, ale to raczej w materialach, shaderach powinienes szukac (animowana mapa przezroczystosci?). Plus FXy pewnie.

Szkielet i reszta ciala np. moglby miec tez "dociagajace sie" na miejsce wnetrznosci, ktore trzebaby zanimowac:)

Napisano
  • Autor

jak sie pytałem kiedyś na ty forum, o wall peeling, to doradzili mi użyć clooth albo pflow, i faktycznie si udało, te sposoby mogę zastosować do odpadania skóry :D. Wcześniej robiłem to za pomocą animacji textury, i tak samo zrobiłem właśnie z pojawianiem się, textura dzięki czemu nie widać obiektu i zaczynają sie pojawiać łaty które się powiększają az w końcu jest cały widoczny.

Ale może są jakieś ciekawsze sposoby np. żeby sie pojawiał poligon po poligonie(nie wiem czy to możliwe)

Napisano

Dla prostszych obiektów można zastosować animowany modyfikator "slice" z włączoną opcją "remove top". Przesuwając go uzyskamy efekt stopniowo pojawiającego się obiektu.