Napisano 25 Kwiecień 201410 l Witam Jestem raczkujący w 3ds i mam zapewne banalne pytanie, mam problem w dodaniu do cylindra, którego konwertowałem do poly tzw. 'cap segments' mniej więcej wygląda to tak Czy do poly po prawej stronie można dodać jakimś narzędziem takie 'cap segmentsy' jak w cylindrze po lewej? Z góry dzięki za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam
Napisano 25 Kwiecień 201410 l zaznacz ten "cap" cylindra po prawej, potem extrude i go bardzo zmniejsz, ale pamiętaj, że jak użyjesz merge to będziesz miał cap stworzony z trójkątów, a żeby dodać loop trzeba mieć kwadraty, następnie dodaj tam loopy ile chcesz
Napisano 25 Kwiecień 201410 l Autor niestety ale extrude nie podziałało, gdyż brzegi tego cylindra były 'zchamferowane' i po zmniejszeniu okręgu wychodziły krzaki i model calkowicie się zepsul ;D, zrobiłem trochę inaczej, środkowy okręg po 'chamfer' zchamferowałem jeszcze raz, niestety nie da się do samego środka, dlatego nie jest do końca taki efekt jaki bym chciał. dzięki za odp edit: być może lepiej zamieszcze oryginalny model na którym chce uzyskać taki efekt, bo może wprowadzam w błąd ps. niezły heineken na BEHANCE :D Edytowane 25 Kwiecień 201410 l przez fantomaz
Napisano 25 Kwiecień 201410 l Zamiast Extrude, użyj Inset. Otrzymasz pojedynczy promienisty podział z polygonem po środku. Zaznacz ten polygon i zrób na nim Collapse. Następnie przełącz na zaznaczanie krawędzi, zaznacz wszystkie te promieniście się rozchodzące krawędzie, i zrób na nich Connect z odpowiednią ilością połączeń. Otrzymasz dokładnie to, co na screenie. Edytowane 25 Kwiecień 201410 l przez Ajgor
Napisano 25 Kwiecień 201410 l Autor Zamiast Extrude, użyj Inset. Dzięki! 'Like a charm!' ;D W momencie, jak odpowiadałeś, wyedytowałem poprzedniego posta. Rzuć okiem powyżej. Ten sposób jeszcze lepszy :) Dziękówka. Edytowane 25 Kwiecień 201410 l przez fantomaz
Napisano 25 Kwiecień 201410 l W momencie, jak odpowiadałeś, wyedytowałem poprzedniego posta. Rzuć okiem powyżej.