Napisano 25 Kwiecień 201410 l Witam Mam taki problem, a mianowicie przerabiam sobie grzybka do gry, oryginalnie jest oteksturowany tak: Jak widać tekstura jest troszkę rozciągnięta. Daję Unwrap UVW i jest taka siatka: No i chcę jakoś zrobić żeby siatka była jak kwadrat, tzn. żeby tekstura nie była rozciągnięta na modelu. Próbowałem flatten mapping ale wychodzi coś takiego: Da się jakoś połączyć albo jakoś inaczej zmapować żeby siatka była rozłożona w jednym kawałku. Głównie chodzi mi o kapelusz grzyba. Proszę o pomoc, szukałem godzinę a żadnego tutoriala na ten temat nie znalazłem. Może jest jakiś program do dokładnego mapowania? Z góry dzięki. :) Edytowane 25 Kwiecień 201410 l przez HalkHogan
Napisano 25 Kwiecień 201410 l W Unwrapie masz takie coś jak "Projection", czyli sposób w jaki ma powstawać mapowanie. Jeżeli chodzi o grzyba to wybrałbym z projection kule i wybrał "quick peel". To w sumie zrobi za Ciebie większość roboty. Poprawki możesz wprowadzić przemieszczając vertexy. Może również stworzyć "Seam'a", czyli linie, która rozdzieli mapowanie obiektu.
Napisano 25 Kwiecień 201410 l Autor Ok znalazłem już, tylko nie wychodzi to. A tak w ogóle nie ma jakiegoś uniwersalnego sposobu na "wyprostowanie" siaki? EDIT: Udało mi się to zrobić tylko tekstura tak jakoś ma słabszą jakość. Edytowane 25 Kwiecień 201410 l przez HalkHogan
Napisano 25 Kwiecień 201410 l Może ma ją słabą tylko w viewportcie. Zobacz na renderingu. Co do wyprostowania to ta metoda i tak jest szybka.
Napisano 25 Kwiecień 201410 l Autor Spoko już zamieniłem teksturkę na swoją 512x512 i efekt taki jaki chciałem :) Zdjęcie: Dzięki za pomoc :) Jak coś to jeszcze będę się pytał.