Skocz do zawartości

Multi Pass Rendering 3ds Max + vray

2013

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Wchodzisz w render setup (F10), zakładka render elements i tam dodajesz wszystkie "warstwy" jakie chcesz wyrenderować. Potem w zakładce V-ray -> Frame buffer (o ile używasz V-ray FB) zaznacz separate render channels i wskaż format i nazwę pliku. Po zakończeniu renderu w automacie zapiszą się wszystkie renderpass. Jeżeli tego nie zrobisz to po zakończeniu renderu zapisz go za pomocą ikony z kilkoma dyskietkami w oknie VFB. Możesz też zapisywać tylko wybrane renderpass, selekcjonując je lista rozwijaną i naciskając ikonę z jedną dyskietką.

Dziękuję Dynamico, jak zwykle jesteś pomocny!

Nie chciałem cię męczyć ale nie potrafię tego ogarnąć.

Generalnie sprawa pewnie jest prosta, i mam ja na wyciągnięcie ręki, no ale nie daję rady tego rozgryźć.

Zerknij na poniższy przykładowy render.

242CgOA.jpg

Zatem chciałbym zrobić 4 maski Alpha

1. Kostka i duża kula

2. Kostka i mała kula

3. Dwie kule

4. Kostka oraz kule

Render zazwyczaj zapisuję do TIF, czy da się zrobić tak aby zapisany render do TIF zawierał te maski?

Jeśli się nie da i znajdą się one w oddzielnym pliku, to nie będę rozpaczał, dam sobie radę je przenieść :)

Kanał alpha zawiera na pewno plik zapisany w formacie EXR.

To co chcesz uzyskać chyba nie jest jednak takie proste. Możesz wypróbować VrayWireColor, ale jakość krawędzi masek obiektów jest raczej "mizerna". Vray 3.0 ma już render mask czyli generuje "warstwę" z maską wybranych obiektów. Do poprzednich wersji, na Scriptspot znajdziesz pomocny skrypt robiący to samo.

Myślę, że będziesz jednak musiał zrobić kilka renderów, żeby uzyskać wszystkie potrzebne Tobie elementy.