mirass Napisano 4 Maj 2014 Napisano 4 Maj 2014 Hej. Próbuje swoich sił z interiorem - jest to moje pierwsze podejście. Robię korytarzyk. Budynek jest cały przeszklony a korytarz biegnie pomiędzy pomieszczeniami. Pomieszczenia odgrodzone są od korytarza za pomocą szkła. Mam jednak spory problem z oświetleniem. Użyłem oświetlenia hdri w Dome light i podpiąłem pod to Vray sun, ale bardzo delikatne. Do tego w oknach wstawiłem światło jako Skylight portal. Niestety mam taki problem, że w korytarzu jest ciemno, a w pomieszczeniach bardzo jasno, co widać po lewej stronie renderu. Jeśli zmniejsze moc światła w hdri to będzie jeszcze ciemniej. Co mogę zrobić żeby to poprawić? Do tego niezbyt dobrze wychodzi to szkło. Czy to wina światła? Załączam render, ustawienia renderu i światła.
Dynamico Napisano 4 Maj 2014 Napisano 4 Maj 2014 Dodaj "lampy" w korytarzu - w naturze przecież zawsze jest jakieś sztuczne oświetlenie. Szyby wychodzą tak jak wychodzą bo żeby było je widać, musi się w nich coś odbijać. Teraz masz tylko białe ściany w otoczeniu i pewnie dlatego tak to wygląda.
Rekomendowane odpowiedzi