Napisano 20 Maj 201410 l Siemka:) Wrzucam kolejną animację nad którą ślęczałem od końca Stycznia. Początkowo zrobiona na Styczniową rywalizację 11 Second Club, później wykańczana po godzinach w wolnym czasie, jeśli już taki się nadarzył. Startując w Styczniowej rywalizacji rozpocząłem projekt jakieś 5 dni przed deadlinem, tak wiem mało czasu, ale to troszeczkę motywowało aby zrobić jak najlepiej, co niestety nie wyszło. Tempo oraz jakość animacji przełożyła się na 80 miejsce w końcowych wynikach. Nie jestem za dobrym aktorem co widać, odegrałem scenkę aby mieć "dobre" referencje i widocznie zbyt mocno się jej trzymałem. Będąc niezadowolony z jakości uznałem że trzeba to jakoś ogarnąć i dopracować. Po odrobinie przerwy (hmmm kilka tygodni może?;), w wolnych chwilach małymi kroczkami wykańczałem animację. Zajęło mi to z grubsza ok 32h (to "około" to dość luźne pojęcie ponieważ nie zapisywałem kiedy i ile siedziałem nad animacją). Efekt możecie obejrzeć poniżej. Jak zawsze uwagi mile widziane:) Ps. Na moim blogu albo vimeo możecie obejrzeć wcześniejszą wersję, która poleciała na głosowanie w styczniu.
Napisano 20 Maj 201410 l Bardzo fajna animacja. Czasami przeglądam animacje z pierwszej 10 i niektóre są gorsze. Myślę, że z powodu ustawienia kamery animacja dużo traci, słabo widać ich reakcje, za często są z profilu i za daleko. Podoba mi się duża płynność ruchu, mimo, ze to już ekstremalnie duża płynność, dzięki temu animacja ma styl. Nie podoba mi się squash/stretch na całą głowę, chociaż nie wiem czy dobrze widzę, to dziwnie wygląda, może to perspektywa. Nie podoba mi się też ich końcowa reakcja. Powinni być źli na siebie, a przynajmniej ona, bo on może nie być normalny. Ale to tylko te 2 rzeczy, no i przede wszystkim ustawienie kamery.
Napisano 20 Maj 201410 l Autor dzięki:) tak, kamera, tutaj walnąłem niezłego babola. Animację robię zawsze pod kamerę, więc przy dodaniu dodatkowych ujęć w późniejszym etapie miał bym masę dodatkowej roboty, przerabiania animacji itp. nie dodałem od razu i się zemściło.