Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, problem pewnie jest prosty dla wielu z Was mnie mega dołuje bo nie wiem co zrobić. Polega on na tym, że po renderze animacji uzyskuję film na którym "każda klatka jest osobno". Renderowałem bezpośrednio z 3ds max'a do avi jaki przez Adobe after effects składając poszczególne klatki w całość, bez znaczenia i tak efekt jest ten sam. Dołączam film, żeby było widać o co chodzi z 3ds'a. Będę bardzo wdzięczny za szczegółową pomoc, tzn. jak dla debila :)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 2,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor
Pewnie zapisales 25 fps w 30, lub na odwrot i przez to "chaczy".

a szerzej jakbyś to opisał to byłbym wdzięczny, bo problem nadal istnieje i nie mogę go przeskoczyć fps'y zmieniałem ale nic to nie dało. Opisz jeśli możesz jak powinno to wyglądać dokładnie w ustawieniach renderu

Napisano
  • Autor
a szerzej jakbyś to opisał to byłbym wdzięczny, bo problem nadal istnieje i nie mogę go przeskoczyć fps'y zmieniałem ale nic to nie dało. Opisz jeśli możesz jak powinno to wyglądać dokładnie w ustawieniach renderu

ewentualnie prośba o pomoc przy złożeniu filmu ze zdjęć wyrenderowanych w maxie też mi pomoże, używam after effects ale film również klatkuje po "złożeniu go" w AE.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

Napisano

Być mejbi jest tak jak napisał Traitor.

Czyli - wyrenderowałeć film z prędkością 30 klatek na sekundę, a kompozycja w której składasz w Afterze ma prędkość 25 klatek na sekundę (lub na odwrót). To może prowadzić do artefaktów. Możliwym tez jest zły FPS przy importowaniu sekwencji do Aftera.

1. Sprawdź ile wynosi fps w scenie z której renderowałeś (dolny prawy róg, ikona zegarka)

2. Następnie sprawdź z jakim fpsem została zaimportowana sekwencja do Aftera - w bibliotece (zwanej "Project") kliknij prawym przyciskiem na zaimportowanej sekwencji, wybierz "interpret footage" i wybierz "main". W sekcji "Frame Rate" jest podana pewna liczba, jeśli się nie zgadza z tą z renderingu zmień ją na taką by się zgadzała.

3. Gdy prędkość zaimportowanej sekwencji zgadza się z tym co wyrenderowałes sprawdź czy FPS kompozycji, w której pracujesz jest właściwa. Wejdź w kompozycję, wciśnij CTRL+K. Sekcja, która Ciebie obchodzi to oczywiście "Frame Rate". Jeśli się nie zgadza to wiadomo co trza zrobić.

Napisano
  • Autor
Być mejbi jest tak jak napisał Traitor.

Czyli - wyrenderowałeć film z prędkością 30 klatek na sekundę, a kompozycja w której składasz w Afterze ma prędkość 25 klatek na sekundę (lub na odwrót). To może prowadzić do artefaktów. Możliwym tez jest zły FPS przy importowaniu sekwencji do Aftera.

1. Sprawdź ile wynosi fps w scenie z której renderowałeś (dolny prawy róg, ikona zegarka)

2. Następnie sprawdź z jakim fpsem została zaimportowana sekwencja do Aftera - w bibliotece (zwanej "Project") kliknij prawym przyciskiem na zaimportowanej sekwencji, wybierz "interpret footage" i wybierz "main". W sekcji "Frame Rate" jest podana pewna liczba, jeśli się nie zgadza z tą z renderingu zmień ją na taką by się zgadzała.

3. Gdy prędkość zaimportowanej sekwencji zgadza się z tym co wyrenderowałes sprawdź czy FPS kompozycji, w której pracujesz jest właściwa. Wejdź w kompozycję, wciśnij CTRL+K. Sekcja, która Ciebie obchodzi to oczywiście "Frame Rate". Jeśli się nie zgadza to wiadomo co trza zrobić.

co jeśli nadal błąd jest (chyba mniejszy ale nadal, obraz skacze) a zrobiłem wg tej instrukcji w maksie było 30 i wszystko zmieniłem na 30?

dzięki za zainteresowanie i pomoc

- - - Połączono posty - - -

a jeśli przesłałbym Ci plik rozgryzł byś czemu max mi źle to renderuje?

Napisano
  • Autor

Witam ponownie, szukam rozwiązania problemu ale nadal niestety nic nie skutkuje, proszę o jakieś dokładniejsze informacje, wskazówki, tutoriale i informację ile, ktoś z Was chciałby wziąć za przejrzenie pliku i ustawienie renderu itp.

Pozdrawiam