Napisano 3 Lipiec 201410 l Witam, Potrzebuję porady co do oceny wybranego przeze mnie zestawu. Budżet mam bardzo okrojony i najlepiej byłoby zmieścić się w 4500zł. Komputer dla firmy architektonicznej (Autocad, Photoshop, 3ds+v-ray). Poniżej moja propozycja. Wszelkie uwagi mile widziane. Dziekuję serdecznie!
Napisano 3 Lipiec 201410 l Jak najbardziej przyzwoity zestaw za te pieniądze i do tego co potrzebujesz ;)
Napisano 3 Lipiec 201410 l Autor dzieki Skalpel. A jeśli dołożyć do tego zestawu kolejne 500-800zł w co zainwestować te pieniądze?
Napisano 3 Lipiec 201410 l Mam taki sam zestaw nawet obudowę i zasilanie :P jedyna różnica to grafika i chłodzenie noctua i na prawdę bardzo przyzwoicie mi się pracuje :)
Napisano 3 Lipiec 201410 l a nie lepiej procka 4790k oraz pamięci PATRIOT 2x8GB Low profile CL9 XMP i jeszcze zasilacz be quiet! Pure Power L8 CM 630W?
Napisano 4 Lipiec 201410 l wharp na pewno procek i pamięci to lepszy wybór te które zaproponowałeś szczególnie ze różnica w cenie zasadniczo niewielka natomiast co do zasilacza to pomimo że podajesz jeden z lepszych zasilaczy z serii bronze to jednak w zestawie zastosowano golda na czym jak na czym ale na zasilaczu nie należy oszczędzać. Co do procesora i7 4790k to zasadniczo jest poprawiona 4770k z podbitym zegarem wykluczono w niej mankamenty jakie były w procesie produkcyjnym poprzednika które powodowały że każdy z modeli tego procka różnie się dawał podkręcić :)
Napisano 4 Lipiec 201410 l Autor no to po lekkich zmianach wyglądałoby to następująco: zastanawiam się jeszcze czy nie obniżyć kosztów i nie wziąć 16 pamięci zamiast 32
Napisano 4 Lipiec 201410 l Pamięci zawsze możesz dołożyć z czasem jeśli np przekonasz się ze ci brakuje ramu 16 to jest dobra ilość chyba że robisz duże tereny z dużą ilością roślinności albo połacie na które należy wrzucać displacenmenta wtedy nagle 32 giga to mało :)
Napisano 4 Lipiec 201410 l Autor ewentualnie można znaleźć trochę tańsze 32 Gb. Ale nie mam pojęcia jaka jest różnica między pamięciami? Może jakas inna firma?
Napisano 4 Lipiec 201410 l Wyższe taktowanie pamięci = wyższa cena Zejdź z taktowaniem do 1600. Różnicy żadnej nie odczujesz a pieniądz zaoszczędzisz. http://pclab.pl/art41568.html
Napisano 4 Lipiec 201410 l Do programów które używasz spokojnie wystarczy taktowanie 1600 np max w ogóle nie zwraca uwagi na to jak są taktowane pamięci natomiast ważnym parametrem w pamięci jest współczynnik Cl im niższy tym lepiej te pamięci które ci zaproponował kolega wcześniej były tańsze i leprze od tych co dałeś do zestawu
Napisano 4 Lipiec 201410 l Autor dzięki wielkie za wyjaśnienie! W takim razie chyba pójdę w coś takiego: Pamięć Team Group Vulcan DDR3 1600 4x8GB TLYD332G1600HC9QC01 z 1400zł zrobi mi się 1100zł