kandp Napisano 3 Lipiec 2014 Share Napisano 3 Lipiec 2014 Witam, Potrzebuję porady co do oceny wybranego przeze mnie zestawu. Budżet mam bardzo okrojony i najlepiej byłoby zmieścić się w 4500zł. Komputer dla firmy architektonicznej (Autocad, Photoshop, 3ds+v-ray). Poniżej moja propozycja. Wszelkie uwagi mile widziane. Dziekuję serdecznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel3d Napisano 3 Lipiec 2014 Share Napisano 3 Lipiec 2014 Jak najbardziej przyzwoity zestaw za te pieniądze i do tego co potrzebujesz ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kandp Napisano 3 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2014 dzieki Skalpel. A jeśli dołożyć do tego zestawu kolejne 500-800zł w co zainwestować te pieniądze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel3d Napisano 3 Lipiec 2014 Share Napisano 3 Lipiec 2014 w pamięć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kandp Napisano 3 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2014 będę pamiętał :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekszy0 Napisano 3 Lipiec 2014 Share Napisano 3 Lipiec 2014 Mam taki sam zestaw nawet obudowę i zasilanie :P jedyna różnica to grafika i chłodzenie noctua i na prawdę bardzo przyzwoicie mi się pracuje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wharp Napisano 3 Lipiec 2014 Share Napisano 3 Lipiec 2014 a nie lepiej procka 4790k oraz pamięci PATRIOT 2x8GB Low profile CL9 XMP i jeszcze zasilacz be quiet! Pure Power L8 CM 630W? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel3d Napisano 4 Lipiec 2014 Share Napisano 4 Lipiec 2014 wharp na pewno procek i pamięci to lepszy wybór te które zaproponowałeś szczególnie ze różnica w cenie zasadniczo niewielka natomiast co do zasilacza to pomimo że podajesz jeden z lepszych zasilaczy z serii bronze to jednak w zestawie zastosowano golda na czym jak na czym ale na zasilaczu nie należy oszczędzać. Co do procesora i7 4790k to zasadniczo jest poprawiona 4770k z podbitym zegarem wykluczono w niej mankamenty jakie były w procesie produkcyjnym poprzednika które powodowały że każdy z modeli tego procka różnie się dawał podkręcić :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wharp Napisano 4 Lipiec 2014 Share Napisano 4 Lipiec 2014 no tak faktycznie ten Corsair to wyższy model nie zauwazylem tego GOLD :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kandp Napisano 4 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2014 no to po lekkich zmianach wyglądałoby to następująco: zastanawiam się jeszcze czy nie obniżyć kosztów i nie wziąć 16 pamięci zamiast 32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel3d Napisano 4 Lipiec 2014 Share Napisano 4 Lipiec 2014 Pamięci zawsze możesz dołożyć z czasem jeśli np przekonasz się ze ci brakuje ramu 16 to jest dobra ilość chyba że robisz duże tereny z dużą ilością roślinności albo połacie na które należy wrzucać displacenmenta wtedy nagle 32 giga to mało :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kandp Napisano 4 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2014 ewentualnie można znaleźć trochę tańsze 32 Gb. Ale nie mam pojęcia jaka jest różnica między pamięciami? Może jakas inna firma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceks Napisano 4 Lipiec 2014 Share Napisano 4 Lipiec 2014 Wyższe taktowanie pamięci = wyższa cena Zejdź z taktowaniem do 1600. Różnicy żadnej nie odczujesz a pieniądz zaoszczędzisz. http://pclab.pl/art41568.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel3d Napisano 4 Lipiec 2014 Share Napisano 4 Lipiec 2014 Do programów które używasz spokojnie wystarczy taktowanie 1600 np max w ogóle nie zwraca uwagi na to jak są taktowane pamięci natomiast ważnym parametrem w pamięci jest współczynnik Cl im niższy tym lepiej te pamięci które ci zaproponował kolega wcześniej były tańsze i leprze od tych co dałeś do zestawu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kandp Napisano 4 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2014 dzięki wielkie za wyjaśnienie! W takim razie chyba pójdę w coś takiego: Pamięć Team Group Vulcan DDR3 1600 4x8GB TLYD332G1600HC9QC01 z 1400zł zrobi mi się 1100zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi