Napisano 9 Lipiec 201410 l Witam Zrobiłem model high poly w zbrushu i chciałem dorobić do niego UV żeby wypalić normal i displace mapy do modelu low poly. Efekty UV mastera sa raczej kiepskie wiec postanowiłem samemu pociąć layout w 3dsmax. Wyexportowałem base mesh do maxa jako .obj zrobiłem UV po czym chciałem zaimportować wszystko do zbrusha znowu jako obj. I tu pojawia się problem ponieważ UV są rozwalone tak jakby seamy się rozszczepiły. Przy ponownym przeniesieniu modelu do maxa widać to dokładniej. Tak wygląda pierwotny model high poly bez UV tylko z polypaint: https://imageshack.com/i/nd8509p Po wyexportowaniu i zrobieniu w 3dsmax UVs wygladają tak: https://imageshack.com/i/ns09rvp Po imporcie obj do zbrusha i nałożeniu go na pierwotny model przy UV check wygląda to tak: https://imageshack.com/i/mvxfnwp Po ponownym exporcie do maxa w celu próby naprawy siatka wygląda tak: https://imageshack.com/i/nshwt6p Próbowałem bawić się ustawieniami export/import ale bez żadnego efektu (może coś przeoczyłem) Znalazłem tez poradnik gdzie zalecano w maxie zrobić weld w Uv editorze ale to też nie pomogło. Próbowałem też przenosić obiekt z jednego programu do drugiego przy pomocy GoZ ale nadal jest to samo. Korzystam z 3dsmax 2013 i Zbrush4R6. Z góry dziękuję za pomoc bo utknąłem z tym projektem i głowie się już 2 dzień nad tym problemem.
Napisano 9 Lipiec 201410 l Standard. Max psuje UV. http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=90452&p=1175609&viewfull=1#post1175609
Napisano 9 Lipiec 201410 l Autor Czytałem ten topic wcześniej i próbowałem tej metody ze zmianą na edit mesh i u mnie nie działa. Jakieś inne rozwiązania ?? Generalnie jest tak że base mesh z UVs otwiera mi się ok w zbrushu i po rozłożeniu wyspy są ok. Jednak jak próbuje zrobić copy Uvs przez UVmastera na ten mesh high poly to się wszystko rozpada. Edytowane 9 Lipiec 201410 l przez wroniak18
Napisano 9 Lipiec 201410 l Z maxa wysyłasz przez GOZ i nie ma problemów. jak przez obj to w Zbrush klikasz kilka razy w cycle UV i naprawia. Napisz co dokładnine robisz. Powinieneś wysłać najniższy subdivide do maxa, tam UV i spowrotem import do najniższego subdivide w Zbrush. Nic nie trzeba kopiować, tylko podmieniasz najniższy subdivide.
Napisano 10 Lipiec 201410 l Autor Z Zbrusha schodzę na najniższy subdv robię GOZ do 3dsmaxa tam robię UV potem GOZ do Zbrusha robie morph UV na najniższym subdv żeby sprawdzić i UV są rozwalone. Co do drugiej opcji to robię tak że z modelu high poly schodze do najniższego subdv potem export do obj do 3dsmaxa i tam UV potem import z powrotem do Zbrusha .obj robię morph UV i wysepki się rozkładają ok. Biorę Zplugins>UV Master >Copy UV's otwieram tolla high poly schodzę do najniższego subdv i tam ponownie Zplugins>UV Master> Paste UVs. Robię morph UV dla sprawdzenia i UV się rozpada. Używałem cycle UVs ale nie było żadnego efektu. Z tego co piszesz rozumiem że jest opcja żeby w obrębie subtoola podmienić całą subdive tylko nie wiem jak to zrobić za bardzo. Może faktycznie to by rozwiązało problem.
Napisano 10 Lipiec 201410 l Z kopiowaniem UV to kiepski pomysł, przy pracy w maxie albo przy eksporcie zmieni ci się vertex order i nie zadziała. Cycle UV powinno naprawić (u mnie zawsze naprawia, starczy kilka razy kliknąć). Pokaż model i UV. U mnie przerzuca bez żadnych problemów przez GOZ. Sprawdź czy ci nie wystaje UV poza ten kwadrat;) w maxie. Zbrush tego nie toleruje.
Napisano 10 Lipiec 201410 l Autor No ale niestety przy opcji import/export obj nie da się wrócić do pierwotnego high poly subdiva. Wydaje mi sie że robie wszystko przez GoZ tak jak napisałeś. No ale może coś przeoczyłem. Więc po kolei: 1.) no więc mam model high poly (6subdiv): 2.) schodzę do najniższego subdiva: 3.) używam funkcji GoZ do 3dsmaxa: 4.) wrzucam Unwrap UV i wrzucam wcześniej zapisany layout. 5.) UV wyglądają w miarę ok i nie wychodzą poza kwadrat edytora: 6.) wracam przy pomocy GOZ do zbrusha: 7.) Wchodzę do UV mastera żeby sprawdzić seamy i tu już widac ze coś jest zwalone: 8.) Biorę jeszcze morph UV żeby rozłożyć wyspy i oczywiście UV są rozwalone: Użyłem tej funkcji cycle uv i rzeczywiście coś tam poskładało ale to jakąś 1/10 UV a po dalszym klikaniu wraca do stanu pierwotnego:/
Napisano 10 Lipiec 201410 l No ale niestety przy opcji import/export obj nie da się wrócić do pierwotnego high poly subdiva.Da się. Zbrush rozpozna vertex order mesha i przeniesie ci subdivy na mesh z nowym UV. Dodatkowo radzi sobie z nowo dodają geometrią (dodatkowe pozycje w liście vertexów), ale zepsuje siatkę jeśli coś skasowałeś (istniejące pozycje na liście vertexów). To jest między innymi podstawa działania GOZ. Edytowane 10 Lipiec 201410 l przez Monio
Napisano 10 Lipiec 201410 l Dokładnie, klikasz import w zbrushu na najniższym subdivide i tyle. Jak możesz to wrzuć gdzieś ten model. Co dokładnie jest zwalone i jak sprawdzasz w UV masterze?
Napisano 10 Lipiec 201410 l Autor No zwalone są seamy (zaznaczone tam na pomarańczowo opcja check seams w UV masterze) a drugaopcja to w Uv map zrobić morph uv wtedy rozplaszcza wyspy i tam widac lepiej jak jest rozszczepiony caly UV layout. Poniżej wrzucam ztoola z głównym modelem i uv mapki które zgrałem z 3dsmaxa. http://www.mediafire.com/download/jkokh8cgdxo194k/green_lantern_proper_maps3.ZTL http://www.mediafire.com/download/tcd39vd091z9qe4/lantern_uvs.uvw
Napisano 10 Lipiec 201410 l W punkcie 4 piszesz, że w maxie wczytujesz mapowanie z zewnętrznego pliku - domyślam się że tutaj jest problem i właśnie wtedy mapowanie się sypie. W czym mapowałeś model?
Napisano 10 Lipiec 201410 l No, już w maxie po wczytaniu UV widać że coś jest nie tak z map seams. Jak znajdę 10 minut to ci zmapuje w maxie i wrzuce gdzieś obj.
Napisano 10 Lipiec 201410 l Autor Mapowałem w 3dmaxie. Wyexportowalem obj z najniższym subdiv do 3dsmax tam pociąlem uv layout i go zapisalem na wypadek jakby coś się skopało i potem znowu do zbrusha. Robiłęm tez analogicznie z użyciem GoZ. W obu przypadkach sie rozklejały UV.
Napisano 10 Lipiec 201410 l Pewnie zmapowałeś w maxie, wysłałeś do zbrusha przez obj i się skopało. Potem wysłałeś od nowa ze zbrusha GOZ i wczytałeś UV z wcześniej zapisanego pliku i już dupa. Zmienił się UV order ,co zresztą widać po seamach w maxie. Czyli wczytałeś na model wysłany przez GOZ UV zrobione na modelu przedtem wysłanym w obj. Zrób sobie test - weź model w zbrush, wyślij przez GOZ, zrób byle jakie testowe UV (bez żadnego save i load UV w maxie) i wyślij spowrotem do Zbrush GOZ. Gwarantuje ci że zadziała. Sam przed chwilą zrobiłem na twoim modelu. Namieszałeś, też mi się zdarzało;)
Napisano 11 Lipiec 201410 l Autor Dzięki ogromne za pomoc:) Rzeczywiście to było przyczyną. Szczerze to nie myślałem ze współpraca między max a zbrush może być tak problematyczna dlatego nawet nie wziąłem pod uwagę że to przez wczytywanie UV.
Napisano 11 Lipiec 201410 l Dokładnie jak mówi diabelt, zawsze jak chcesz poprawić w maxie model (czy zmapować, czy wprowadzić inne zmiany) to najpierw GOZ z zbrusha do maxa (ale zbrusha nie zamykaj), w maxie wprowadzasz te zmiany i po tym od razu GOZ z powrotem do zbrusha, wtedy powinno wszystko pięknie działać. Współpraca między maxem a zbrushem od czasów GOZ stała się bardzo wygodna:)
Napisano 11 Lipiec 201410 l Współpraca ze wszystkimi programami obsługującymi OBJ stała się wygodniejsza od czasów GOZ. ;) Wcześniej chyba co drugi wątek o zbushu w internecie dotyczył eksploduj geometrii modeli.