Skocz do zawartości

Objekt niewidoczny ukryty w viewport

jacekszy0

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. Tworzę sobie klatki animacji w których animuje visibility schodzące do 0. Mam kilka elementów w tym samym miejscu na scenie i jest tak, że w podglądzie nachodzą na siebie co tworzy chaos bo mało widzę. czy jest jakiś sposób na ukrywanie w podglądzie elementów sceny, które mają visibility = 0 ?

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

No tak tylko potem muszę wszystko dawać unhide i tak w koło macieju jak coś muszę poprawić :) Zerknę na tego outlinera. Myślałem bardziej, że uda mi się zrobić jakoś tak, że przesuwam suwakiem od animacji i mi ładnie przeskakuje między widocznymi/niewidocznymi w danej klatce (zwłaszcza na widoku wireframe :P) ale widać muszę sobie to pogrupować i sam ręcznie chować i pokazywać

Używaj warstw w maxie. Kliknij Manage Layers na górnym pasku ikonek, stwórz nową warstwę i umieść w niej obiekty, które chcesz szybko ukrywać. Po tym wystarczy jeden klik aby ukryć/odkryć warstwę i tym samym obiekty znajdujące się na niej. Ja zawsze używam warstw, bez nich człowiek by oszalał;)

To, że są warstwy to wiem. Nie do końca może dobrze wyjaśniłem o co mi chodzi. W 3ds obiekt, który ma visibility = 0 i tak jego siatka jest wyświetlana np. w wireframe w viewport. Tego chciałbym się pozbyć - czyli by go kompletnie nie było (tak jakbyłby hide, przy okazji nie przełączając warstw [wszystkie widoczne]).

chociaż i tak chyba nie ma takiej możliwości, pozostaje przełączanie warstwami.