Napisano 20 Wrzesień 200420 l Witam wszystkich, problem tak jak w temacie po wyrenderowniu materiału raytracowanego szkła kanał alpha nie powoduje transparencji obiektu (kieliszka), tylko wycina sie z tłem mimo tego że jest renderowany na białym tle. Nie wiem czy to jest jasne mam nadzieje że tak, z góry dzięki za info gdzie ewentualnie można taką funkcję włączyć lub czy wogóle jest to możliwe. rendering w scanlinie, pozdro, V
Napisano 21 Wrzesień 200420 l moze po prostu tło sie odbija, mimo ze obiekt jest przezroczysty? Jesli tak to wykorzystaj mapke alpha i wsadź ją w slot reflection.
Napisano 21 Wrzesień 200420 l Proponuje dodac material falloff do opacity. Proponuje takze renderowac np w Mentalrayu gdyz poprawnie to robi tworzac maske polprzezroczystosci. Bo np Brazil robi to tak ze maska jest biala po calosci a wtedy jesli nakladasz np szklana kule na gotowy material filmowy to musisz uzyc tego materialu w tle jako screen co wiaze sie z tym ze musisz go zmiksowac z jakims hdr zeby miec jakies fajne bliki, a co za tym idzie nie mozesz sobie pozwolic na przesuwanie obiektu np w Afterfxie gsdyz refrakcje nie zgodza sie z tlem:) Najlepszym rozwiazaniem jest mapa falloff i mental ray. Pozdrawiam