KaczmaR199 Napisano 7 Sierpień 2014 Napisano 7 Sierpień 2014 (edytowane) Witam, Napotkałem na kolejny problem siatką. Mianowicie. Robię w boxie wgłębienie (extrude) i nie chcę aby turbosmooth zaokrąglał mi narożniki. \ podpowiedzcie jak to ogarnąć jak dodać edge, żeby nie zepsuć siatki. W ogóle znacie jakieś dobre tutoriale jak robić ostre krawędzie w turbosmooth? Z góry dzięki. Cała sytuacja z maxa: Edytowane 7 Sierpień 2014 przez KaczmaR199
2013 Napisano 7 Sierpień 2014 Napisano 7 Sierpień 2014 Na wstępie chciałem powiedzieć, że ten problem jest doprawdy niewielki, moja rada to tnij model aż będziesz padał ze zmęczenia, inaczej nie nauczysz się rozwiązywać problemów. Sam często spędzałem wiele godzin nad czymś bardzo prostym, ale w końcu udawało mi się rozwiązać problem. Generalnie chodzi o to, abyś zrozumiał jak zachowuje się siatka, a do tego trzeba dojść samemu poprzez modelowanie właśnie. Rozwiązanie. Zaznaczasz wybrany narożnik/narożniki, a dokładnie pionowe splajny. Wybierasz EXTRUDE EDGES Extrusion Height: 0 Extrusion Base Width: wartość zależna od skali twojego modelu. Generalnie jest to jeden z najfajniejszych sposobów na dodawanie support loop'ów jakie znam. Czyścisz za pomocą Target Weld. Krawędź na rogu kasujesz Ctrl + Backspace albo Remove. Za pomocą CUT TOOL dodajesz EDGE Tak wygląda zakończenie z drugiej strony. Dodajesz support loop'y Ja robię to wstawiając INSERT LOOP, a następnie CHAMFER na dodanym loop. Po wygładzeniu Turbo smooth.
KaczmaR199 Napisano 7 Sierpień 2014 Autor Napisano 7 Sierpień 2014 Stary wielkie dzięki! Wiem, że muszę dochodzić do wszystkiego sam tylko chodzi o to, że mam gardłową sprawę i potrzebowałem pomocy. Normalnie sam próbuje wszystkie nieciekawe sytuacje rozwiązywać. Jeszcze raz dzięki.
2013 Napisano 7 Sierpień 2014 Napisano 7 Sierpień 2014 Nie chodziło mi o to, że musisz dochodzić do wszystkiego sam, ale o to że jeśli chcesz wiedzieć jak rozwiązywać wszystkie pojawiające się problemy musisz wiele modelować.
KaczmaR199 Napisano 7 Sierpień 2014 Autor Napisano 7 Sierpień 2014 Wiem co miałeś na myśli. I tylko z gardłowymi sprawami zwracam się po pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi