Loki Napisano 7 Sierpień 2014 Share Napisano 7 Sierpień 2014 Czołem, pytanie mam odnośnie możliwości przetestowania stabilności działania PC (i wykrycia winowajcy). Co jakiś czas komp się zwiesza totalnie (BSOD albo i nawet tego nie ma - poprostu kaplica). Standardowy test pamięci RAM z win7 nie dał nic (na początku podejrzewałem właśnie pamięć). Zauważyłem, że dzieje się to z reguły przy aplikacjach obciążających kartę graficzną (typu jakaś gra 3D ), ale nie ma 100% zależności, były takie same zwiechy też przy przeglądaniu forum max3d.pl kiedy nic nie było w tle uruchomione. Na szczęście przy pracy w max czy photoshop - nie ma problemów i nie zdażyło się to nigdy jeszcze. Stąd moje pytanie - jak przetestować czy to karta jest winna czy jakiś inny komponent? Specyfikacja kompa: Windows 7 Pro (64bit). procesor: i7 4930K @ 3.4Ghz MB: MSI X79A-GD45 Plus grafika: Gigabyte GF GTX 7600 4Gb RAM: 16 GB w 2 kościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baribal Napisano 7 Sierpień 2014 Share Napisano 7 Sierpień 2014 OCCT może obciążać procesor, kartę graficzną lub zasilacz (chyba) - to porządne i czytelne narzędzie do testowania stabilności. Co do BSOD może instalowałeś jakieś oprogramowanie? Ostatnio Avast Free koledze robił BSODy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azbesty Napisano 7 Sierpień 2014 Share Napisano 7 Sierpień 2014 zasilacz jest winny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaliditusZaliditey Napisano 7 Sierpień 2014 Share Napisano 7 Sierpień 2014 Mamy upały ostatnio, sprawdzałeś temperatury CPU i GPU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loki Napisano 8 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2014 Dzieki za podpowiedzi. Co do temperatury - to nie problem, w stresie na proc jest może z 50 stopni. Na grafice porównywalnie. Jeśli idzie o zasilacz - właśnie zastanawiam się czy mógł by dawać taki efekt? (nie miałem nigdy z zasilaczami problemów). Komputer nie zwiesza się regularnie, ale raczej w dość losowych momentach. Czasami 3-4 dni bez zwiechy, a czasem 3 razy w ciągu godziny. Co do oprogramowania - nie bardzo wiem jak sprawdzić. Avast raczej nie robił mi takich kiksów nigdy. Sprawdzę tym OCCT i zobaczymy co wyniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 8 Sierpień 2014 Share Napisano 8 Sierpień 2014 Czy zaobserowałeś że zawiesza się tylko z włączonym firefoxem z jakimś youtube czy innym flashem (muzyka w tle itp)? Wtedy wyłącz hardware acceleration od flasha, tam jest bug który powoduje takie symptomy jak u ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baribal Napisano 11 Sierpień 2014 Share Napisano 11 Sierpień 2014 Karte graficzną i zasilacz można sprawdzić programem Unigine Heaven Benchmark lub Furmark - maksymalnie wypalają kartę graficzną i można zobaczyć czy są artefakty lub czy praca karty graficznej jest niestabilna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baribal Napisano 19 Sierpień 2014 Share Napisano 19 Sierpień 2014 Jakieś wyniki testów? Udało się postawić diagnozę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PICsell Napisano 19 Sierpień 2014 Share Napisano 19 Sierpień 2014 No i jeszcze bad sectory wchodzą w grę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi