Napisano 7 Sierpień 201410 l Czołem, pytanie mam odnośnie możliwości przetestowania stabilności działania PC (i wykrycia winowajcy). Co jakiś czas komp się zwiesza totalnie (BSOD albo i nawet tego nie ma - poprostu kaplica). Standardowy test pamięci RAM z win7 nie dał nic (na początku podejrzewałem właśnie pamięć). Zauważyłem, że dzieje się to z reguły przy aplikacjach obciążających kartę graficzną (typu jakaś gra 3D ), ale nie ma 100% zależności, były takie same zwiechy też przy przeglądaniu forum max3d.pl kiedy nic nie było w tle uruchomione. Na szczęście przy pracy w max czy photoshop - nie ma problemów i nie zdażyło się to nigdy jeszcze. Stąd moje pytanie - jak przetestować czy to karta jest winna czy jakiś inny komponent? Specyfikacja kompa: Windows 7 Pro (64bit). procesor: i7 4930K @ 3.4Ghz MB: MSI X79A-GD45 Plus grafika: Gigabyte GF GTX 7600 4Gb RAM: 16 GB w 2 kościach.
Napisano 7 Sierpień 201410 l OCCT może obciążać procesor, kartę graficzną lub zasilacz (chyba) - to porządne i czytelne narzędzie do testowania stabilności. Co do BSOD może instalowałeś jakieś oprogramowanie? Ostatnio Avast Free koledze robił BSODy...
Napisano 8 Sierpień 201410 l Autor Dzieki za podpowiedzi. Co do temperatury - to nie problem, w stresie na proc jest może z 50 stopni. Na grafice porównywalnie. Jeśli idzie o zasilacz - właśnie zastanawiam się czy mógł by dawać taki efekt? (nie miałem nigdy z zasilaczami problemów). Komputer nie zwiesza się regularnie, ale raczej w dość losowych momentach. Czasami 3-4 dni bez zwiechy, a czasem 3 razy w ciągu godziny. Co do oprogramowania - nie bardzo wiem jak sprawdzić. Avast raczej nie robił mi takich kiksów nigdy. Sprawdzę tym OCCT i zobaczymy co wyniknie.
Napisano 8 Sierpień 201410 l Czy zaobserowałeś że zawiesza się tylko z włączonym firefoxem z jakimś youtube czy innym flashem (muzyka w tle itp)? Wtedy wyłącz hardware acceleration od flasha, tam jest bug który powoduje takie symptomy jak u ciebie.
Napisano 11 Sierpień 201410 l Karte graficzną i zasilacz można sprawdzić programem Unigine Heaven Benchmark lub Furmark - maksymalnie wypalają kartę graficzną i można zobaczyć czy są artefakty lub czy praca karty graficznej jest niestabilna.