Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam pytanie. Czy ktoś chciałby mi wytłumaczyć jak powinienem używać zmiany z fk na ik w animacji ?

od jakiegoś czasu już animuję, uczę się głównie, ale to były próby na zasadzie piłek o różnej masie, robienie jakiejś pozy itp

chciałem dzisiaj spróbować zrobić krótka animacje przepychania boxa i coś mnie naszło, że tutaj chyba zmiana z FK na IK powinna być, tylko pytanie brzmi kiedy i dlaczego i w sumie jak ? (po zmianie naglę ręka ucieka gdzieś daleko)

animuję na morpheus riggu

pozdrawiam i dziekuję jeśli ktoś chciałby mi nieco otworzyć oczy

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

generalnie jeśli chodzi o momenty użycia IK i FK to jest taka zasada, którą myślę że często stosuje większość animatorów:

-IK używamy w sytuacji jeśli chcemy aby ruch ciała nie wpływał w żaden sposób na dłonie (opieranie się dłonią o jakieś elementy, trzymanie się rączki podczas wchodzenia po schodach, itp.

-FK w sytuacjach kiedy ruch rąk/dłoni może być zgodny z ruchem ciała, np spacer, gestykulacja podczas rozmowy

w twojej sytuacji dopóki ręce nie mają kontaktu z przesuwanym boxem możesz zastosować FK, przełączyć się możesz z klatki na klatkę po pierwszym kontakcie ręki z boxem albo z przenikiem kilka klatek wcześniej przed kontaktem tak aby IK na 100% było w pierwszej klatce kontaktu.

po przełączeniu na IK ręka ucieka tobie daleko pewnie dlatego że kontroler IK tej ręki jest daleko od postaci, pewnie w tym samym miejscu gdzie stał defaultowo rig w scenie na samym początku zanim cokolwiek z nim zrobiłeś.

fallow the white rabbit:) a dokładnie to w kierunku w którym wskazuje ręka, znajdziesz tam ten kontroller:)

Napisano
  • Autor

dzięki wielkie zio_mal , myślę że pomogło mi to zmienić sam sposób myślanie o ik i fk