Napisano 21 Marzec 200322 l Hmmmm.... Spróbuj Brazil Advanced Mtl i pobaw się parametrami (daj shader na car \'cośtam\'). Btw. podejrzewam, że SCORPI mógłby tu pomóc!
Napisano 21 Marzec 200322 l Ja???? Sam bym chciał wiedzieć! Jak! HOw!!!! :o :o w jaki sposób! ale napewno brazil basic materialem :) nawet w scnalinie w maxie 3 to można było zrobić :) wyszedł by idealnie ten sam wfekt co w brazilu tylko ja z przyzwyczajenia zrobiłem to w brazilu :) ale wysżło by tak samo :) identycznie :) Ludzie! musioscie sie nauczyć patrzeć na swiat nie widzieć tylko w 256 poziomach jasności:) pozatym to tez nie od lakieru ale tez od sceny zalezy :) od swiateł i tadeatameankjlea... [Edited on 21-3-2003 by SCORPI]
Napisano 21 Marzec 200322 l w wersji v1.0 jest przecież gotowy shader car paint, który bardzo dobrze udaje lakier typu \"metalik\"
Napisano 22 Marzec 200322 l Originally posted by SCORPI On jest do dupy :P jasne jak sie nie potrafi dobrac parametrow to od razu do dupy ... po to jest ten material zeby z niego korzystac
Napisano 22 Marzec 200322 l phi :P w basic mateial to samo uzyskasz :D pozatym jak dajesz HDRI lub nawet bmp ale żeby to było ładne TO zawsze lepiej wygląda :P e tam... [Edited on 22-3-2003 by SCORPI]
Napisano 22 Marzec 200322 l nawet przy standardowym ustawieniu daje przyzwoity efekt lakieru metalik (tzn. takiego z srebrnymi drobinkami zawieszonymi w farbie) oswietlenie tylko skylight :
Napisano 22 Marzec 200322 l przyzwoity znaczy akceptowalny i w miarę realistyczny, a realizm nie polega na tym żeby bryka błyszczała się jak bombka choinkowa, IMHO car paint to dobry punkt wyjściowy BTW może mistrzu wreszcie podzielisz się swoją wiedzą z innymi uzytkownikami ? jak już decydujesz się zaszczycić swoja obecnością inny dział niż bitwa/wip/luz to chyba wypadałoby nie ograniczać się do lakonicznego \"to jest do d***\" :P :P kiedyś ten obrazek był pokazywany na SF jako próbka możliwości carpaint, © Andre Richard [Edited on 22-3-2003 by marcoos]
Napisano 23 Marzec 200322 l marcoos spokojnie - to ja go tutaj zaprosiłem, bo całkiem ładnie ten lakier mu wychodzi zastanawiałem się szczerze mówiąc, jakich ustawień używa. Co do Scorpiego - fakt, mógłbyś czasem coś podpowiedzieć innym - masz mnoostwo czasu na modelowanie, ale nigdy nie udzielasz się w działach związanych z pomocą!
Napisano 23 Marzec 200322 l bo na nie niezaglądam :) a co do podpowiedzi to podpowiedziałem i to dość dużo... tam na górze... przeczytać jeszcze raz... a jak nie to miałbym wam podać co do części tysięcznej wartości które przypisałem ??? gradienty kolorów, rgb levely to cała tajemnica, i fallofy powiżane również z gradientami, i innymi mapami... w końcu jest ich bardzo dużo w maxie i pocoś one są :D bywa że w jednym lakierze wykorzystuje po 20 map ... a tam zresztą widze że wam carpaint wystarcza :) nio tio z czym macie problem :)