Napisano 25 Wrzesień 201410 l Witam. Jako, że mój monitor uległ nieuleczalnej awarii - muszę szybko zakupić nowy. Zależy mi żeby monitor nadawał się do pracy nad grafika tak dobrze jak to możliwe, ale budżet niestety wynosi max 900-1000zł i im mniej tym naprawdę lepiej. Grunt, żeby dobrać perfekcyjny stosunek jakość/cena (: Wiem, że większość może prychnąć śmiechem na taka sumkę jak na zastosowanie graficzne, ale więcej dać nie mogę (: Zastanawiam się nad Iiyamami, bo ich cena i możliwości (te na papierze) zachęcają, ale większość oparta jest na AMVA+, których nie jestem pewny. Wykorzystuje sprzęt także do programowania(głównie do tego, w sumie) i oglądania filmów. Pełno tu ludzi co zjedli zęby i wypalili oczy na monitorach, więc może ktoś dobry wspomoże radą ;) pzdr!
Napisano 25 Wrzesień 201410 l http://www.morele.net/monitor-led-dell-u2412m-24-ips-16-10-1920x1200-4xusb-90-rot-displayport-dvi-d-3yppg-412374/ Posiadam i polecam tenże wynalazek. Mieści się w przedziale. Dobre kąty widzenia, pivot, barwy też wporzo (aczkolwiek jest to mój pomocniczy monit). Mam już 3 lata i ani razu się nie zająknął. No i design miły, bez żadnych cebulowych połysków, podświetleń, wbudowanych głośników.
Napisano 25 Wrzesień 201410 l temat monitorow w tym budzecie sledze od kilku miesiecy polecam della u2414h (ah-ips) oraz iiyame XB2483HSU (amva+, lepsza czerń). oba są wolne od pwm ( swieci trybem ciaglym nawet przy niskich jasnosciach, co w teorii moze uchronic przed bolami glowy lub innymi dolegliwosciami ) u2412m byl dobry monitorem. ma wyzsza rozdzielczosc, bardziej przyjazne do pracy ratio 16:10, matryce matowa, niestety w modelach wyprodukowanych w ostatnich latach nagminnie zdarza sie matryca swiecaca na zolto i sa z tego powodu zwracane. Edytowane 25 Wrzesień 201410 l przez dzosz dodana informacja o pwm
Napisano 25 Wrzesień 201410 l Autor Dzięki wielkie ! @STRZYG - IPS i 16:10. Rzadkość w tych cenach, aż kusi. Niestety sam natrafiłem na dosyć dużo opinii o niejako wyjątkowo silnym efekcie srebrzenia w niektórych seriach. Dodatkowo kolejną przestrogą dzosza się trochę zniechęciłem. @dzosz - iiyama brzmi dobrze. Dogodne warunki gwarancji, ponoć niezłe barwy na amva+. O Dellu wiem tyle, że zazwyczaj bez problemu można liczyć na co najmniej zadowalającą jakość wykonania produktu - Iiyamy na oczy nie widziałem- choć słyszałem pozytywne opinie. Prawdopodobnie wypadnie na ten, który będzie łatwiej dostępny. Na dalsze opinie i porady wciąż jestem łasy, więc zapraszam :D Podzielę się wrażeniami po zakupie, gdyby kogoś interesowało ;)
Napisano 25 Wrzesień 201410 l Co do iiyamy mam trzy takie w firmie od 9 miesięcy i naprawdę bardzo dobrze się sprawdzają jeśli byś się decydował to bierz wersję XB2483HSU-B1 regulacja wysokości i pivot, prawdziwe 24 cale a nie jakieś 23,6, dobre odwzorowanie kolorystyki (24 bit true color) no i dosyć ważny parametr contrastu 3000:1 nie często w tej półce cenowej spotyka się monitory z takim kontrastem. Co do Della ogólnie dobre monitory jeśli masz farta:) bardzo częsty problem w nich to nierównomierne podświetlenie matrycy
Napisano 26 Wrzesień 201410 l Pamiętam że ktoś na forum chwalił ten model iiyama prolite e2483hs Oczywiście mocno budżetowa opcja.
Napisano 26 Wrzesień 201410 l floo napisał: Pamiętam że ktoś na forum chwalił ten model iiyama prolite e2483hs Oczywiście mocno budżetowa opcja. Tak tylko ze to jest matryca TN to w niewiele wyższej cenie można kupić http://www.komputronik.pl/product/199951/Sprzet_komputerowy_/Peryferia/24_iiyama_ProLite_X2483HSU_czarny.html tylko że bez kontroli wysokości i pivotu a jest to dokładnie bez tych mozliwosci model http://www.komputronik.pl/product/199954/Sprzet_komputerowy_/Peryferia/24_iiyama_ProLite_XB2483HSU_czarny.html Edytowane 26 Wrzesień 201410 l przez skalpel3d nie działały linki
Napisano 26 Wrzesień 201410 l Autor Dzięki wielkie z pomoc! W takim razie właśnie na Iiyamę się zdecyduję. Pivot i regulacja wysokości to bez wątpienia wielki plus. Do tego zdecydowanie lepsze kontrasty. Matryce wg. opinii użytkowników sprawują się dobrze i myślę, że na moją dzisiejszą kieszeń będzie to najlepsza opcja. Nie chcę wydawać zbyt dużo, bo nie zarabiam na grafice i wystarczy, że zainwestowałem trochę w soft. Przekonuje mnie też "niebajerowany" sposób reklamy iiyamy (np. nietuszowanie kontrastu statycznego, jak w przypadku np. LG, gdzie więcej googlowania dla tej informacji trzeba wykonać i okropnie mnie to denerwuje ). Jeszcze raz dzięki wielkie. Jeśli o mnie chodzi, to decyzja podjęta.