Napisano 27 Październik 201410 l Siemanko wszystkim! Od jakiegoś czasu zastanawiam się na nowy sprzętem do grafiki. Aktualnie bawię się grafiką 2D oraz 3D na laptopie.. Każdy wie, że typowy blaszak i tak jest lepszy :) Jak na razie komputer byłby tylko do modelowania, teksturowania i renderowania.. W późniejszym czasie dojdzie jeszcze animacja. Na celowniku mam iMaca oraz HP Z1 G2. Bardziej wolałbym HP gdyż Mac jest bardzo ograniczony i droższy ;f Tutaj link: http://www8.hp.com/us/en/campaigns/workstations/z1-g2.html Jakie parametry najlepiej dobrać pod owe wymagania ? Budżet jakim mam zamiar przeznaczyć to 10 000 zł. Programy jakie będę używał: Photoshop, Illustrator, Maya oraz jakieś inne programy typu Zbrush. Co do renderów, to nie czego użyję. Prawdopodobnie Maxwell. Pozdrawiam ! :)
Napisano 27 Październik 201410 l ja bym nie bral ALLinONE. Jesli juz to bierz Imac'a :) ma ladny design i OSX fajniejszy :P
Napisano 27 Październik 201410 l o zgrozo błagam ani to ani to. Ale to by była strata kasy :X do tych panów proszę się udać: http://www.gpucomputer.pl/ apple jest dobre jak siedzisz w 2D, DTP, photomanipulacje, WEB, kodowanie i takie tam sprawy. do 3D się nie nadaje. Te HP i imac'i nawet nie mają Karty graficznej tylko zintegrowane więc błagam a imac ma mobilne wersje procesorów o śmiesznych taktowaniach, kupiłbyś laptopa o 27 calach. Edytowane 27 Październik 201410 l przez Azbesty
Napisano 27 Październik 201410 l Autor Ptaszek, No niby Maci fajne ale strasznie się grzeją. Podczas pracy w photoshopie się grzał jak nie wiem co ;x Azbesty, dzięki za rady ;p Co do tego HP się nie zgodzę. Ma w sobie kartę nvidia Quadro która nie jest zintegrowana.
Napisano 27 Październik 201410 l Spoko tylko że quadro ma wydajność karty zintegrowanej :P to już nie te czasy że quadro było lepsze od zwykłych kart. teraz jeśli aplikacja nie korzysta z sterowników quadro dość konkretnych a 3dsmax/Maya/Blender/cinema c4d/Modo nie korzysta to GTX jaki kolwiek będzie parę razy szybszy od tej quadro :) nie mówiąc już o renderingu na GTX a quadro. gdzie quadro ma osiągi amigi. Quadro to jest karta do programów typu CAD. Natomiast w dzisiejszych czasach viewporty w programach 3D, przypominają bardziej gry. aha w tym HP'eku ta karta to wersja laptopowa mobilna. Edytowane 27 Październik 201410 l przez Azbesty
Napisano 27 Październik 201410 l Haha, serio, do 2d mac os jeszcze spoko, ale do 3d? Dlaczego nikt nigdy nie pisze jak wolno działa 3d na mac osie i jakie sa problemy ze sterownikami? Miałem macbooka 15 z retina 2,6ghz, wyświetlacz super, gf 650m... Maya na to jest tak cudownie okrojona, a to nie ma AA 16x, a to nie ma akceleracji gpu opencl w bulletcie, a to czegos tam, a to po godzinie zaczyna sie wieszac i trzeba kompa resetowac. Nigdy wiecej :D Co do quadro azbesty ma rację, na szczescie juz nawet w mayce jest wbudowany shader DX11 we viewporcie 2.0. Mam k2000m w laptopie i jednak nie mogę narzekać na nic, wszystko co potrzebuję to robię, faktycznie jeszcze nie miałem zgrzytu ani jakich kolwiek problemów z 2d czy 3d. Działa sobie faktycznie trochę wolniej, ale działa, :) iMac ładny i drogi, jeśli postawisz na tym windowsa natywnie to będzie nawet całkiem użyteczny. Hp Z zdecydowanie lepszy jesli chodzi o mozliwosci rozbudowania i hardware, ale napewno najlepsza wydajnosć za tą kasę będziesz miec w zwyklem skladaku. Zależy czy chcesz mieć ładny czy szybki komputer ;)
Napisano 27 Październik 201410 l SKażdy wie, że typowy blaszak i tak jest lepszy :) Watch this http://www.xnote.pl/xnote-p570wm-p-24860.html :D Osobiscie nie tak dawno sam sie zastanawialem nad imaciem i z1 ale doczytalem i do 3d o ktorym mowisz to sie nie nadaje, nie mowiac o cenie za z1 w dobrej konfiguracji :/