Napisano 29 Październik 201410 l Witam Chciałbym połączyć fragmenty skanów z załączonego obrazka w całość. Skany wykonane zostały przy pomocy kinecta i obrobione w zbrush. Czy istnieje jakaś automatyczna metoda łączenia fragmentów modelu w całość, jeśli zawierają część fragmentu drugiego obiektu? analogicznie jak photoshop łączy kawałki zdjęć używając opcji "photomerge"? Jedyne co przychodzi mi na myśl to żmudne ręczne łączenie i dopasowywanie fragmentów w zburshu. Jeśli macie jakąś sugestię jak można to zrobić w miarę szybką i komfortową metodą proszę o poradę. Osobiście pracuje w 3dsmax, niestety ze względu na milionową ilość polygonów jest to ciężkie do wykonania w tym programie. Zbrush wiadomo radzi sobie z taką ilością polygonów bez problemu, lecz przemieszczanie obiektów w tym środowisku i dopasowywanie do siebie bywa kłopotliwe. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Napisano 29 Październik 201410 l Może Autodesk ReCap http://www.autodesk.com/products/recap/overview Jest dostępne dla subskrybentów (Autodesk360). Dla studentów też. I jeszcze coś takiego: Project Memento https://beta.autodesk.com/callout/?callid=D69655022B4F42C880513D4E3085C7D0 Edytowane 29 Październik 201410 l przez Dynamico
Napisano 29 Październik 201410 l najpierw łączysz skany... a dopiero potem.. je wywołujesz i czyścisz..
Napisano 30 Październik 201410 l Możesz spokojnie uprościć tą siatkę, większość punktów to szumy. Drugi skan nie wnosi nic nowego, więc możesz go odrzucić. Co do softu - Meshmixer powinien się tu sprawdzić. Możesz też obrabiać to w maxie jak pisałeś. Pousuwaj powtarzające się elementy. Recap/Memento z tego co wiem nie mają opcji łączenia skanów.
Napisano 30 Październik 201410 l Autor Dziękuję za poradę. Meshmixer znacznie bardziej przypadł mi do gustu jeśli chodzi o ręczne dopasowywanie obiektów. Później niedoskonałości w łączeniu dopracowałem w zbrushu. Efekt jest całkiem zadowalający. Szkoda tylko, że nie ma opcji automatycznego łączenia obiektów. Jeśli chodzi o programy Autodesk ReCap oraz Project Memento jeszcze ich nie przetestowałem z pewnością dam znać co tego wynikło. Edytowane 30 Październik 201410 l przez kodzak
Napisano 1 Listopad 201410 l myślę czasami nad kupnem Kinect 2.0 dla PC właśnie do takich rzeczy, jak Twoje. Zabawa ze skanami twarzy, może trochę ciuchów i innych małych pierdółek, zastanawiam się czy jest sens wydawać tyle pieniędzy jeśli ma to być jedynie mało dokładna zabawka. Jak możesz napisz o swoich doświadczeniach :)