Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam problem z teksturami po dwóch stronach.

Spline > lathe > nałożony blend material:

base material = glass

1. Vray mat red + mapa (pasek)

2. Vray mat green + mapa (kropki)

problem w tym, że ten materiał jest po dwóch stronach szkła, a chciałbym aby tylko na zewnętrznej stronie.

Probowałem w splinie dać id material jednak coś mi nie poszło i utknąłem :D pomógłby ktoś?

niżej zobrazowane

pytanie.jpg

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeśli chcesz nadać wewnętrznej części szklanki inne id, i użyć materiału multi/sub-object czystego szkła, musisz mieć zaznaczone generate material IDs i use shapes IDs w modyfikatorze lathe, lub to zrobic na poligonach w editable poly.

Napisano
  • Autor

Ale jak użyć w vray multi/sub zwykłego vraymtl? To co mogę tam włożyć to tylko bitmapy gradienty i inne rzeczy z których nie da rady(chyba xD) zrobić szkła z refleksami

edit: ok sorki, szukałem tam gdzie nie trzeba, wszystko git działa :)

dzięki

Edytowane przez fantomaz

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze jedno pytanie

A mianowicie jak wyłączyć double sided gdy wyłączenie opcji double-sided nie dziala ? xD

probowalem doublesided material(front wlasciwa tekstura, back przezroczysta), wylaczanie double sided w vraymtl, ale ciagle renderuje teksture po dwoch stronach scianki co bym nie zrobil ;/

edit: chodzi mi o teksture double-sided na konkretnym face,

w blend materiale mam kilka warstw i chcialbym aby tylko jedna z nich byla double sided, reszta single sided

teoretycznie dziala to przy uzyciu double sided material i zrobienie strony back przezroczystym 100%, ale przy obracaniu kamera robią się krzaki ;/

jeśli nadal nie jasno opisałem, to może zdjęcie bardziej zobrazuje co chce osiągnać :P

243q6b9.jpg

Czy jest możliwe osiągniecie to co na oddzielnych planeach ale na jednym face przy użyciu vray blend material?

ustawienai double/singe sided materiału coś jakby nie działały prawidłowo w blend materiale, jak widać nieco niżej od wewnętrznej strony zamiast koloru jest tylko czarny kolor

Edytowane przez fantomaz