Tr3sor Napisano 18 Listopad 2014 Napisano 18 Listopad 2014 Hej ! Interesuje mnie render w V-ray samych reflexów a mianowicie powiedzmy że mam szybę w której odbija mi się scena i teraz chciałbym w photoshopie mieć warstwę z szybą bez odbić i warstwę z samymi reflexamiw transparentnej formie.
Dynamico Napisano 18 Listopad 2014 Napisano 18 Listopad 2014 (edytowane) W "render elements" dodaj VrayReflection. Podczas renderowania zostanie wygenerowana dodatkowa "warstwa" z samymi odbiciami. Zawsze osobno możesz zapisać Alpha channel. W ten sposób możesz wyodrębnić różne "warstwy": iluminacja, cienie, przeźroczystość itp. Osobną kwestią jest zapis. Możesz w ustawieniach VFB "zlecić" zapisanie wszystkich wyrenderowanych "warstw" lub zapisać render już z samego VFB za pomocą przycisku z ikoną kilku dyskietek. W obu przypadkach uzyskasz zapisane kilka obrazów z poszczególnymi "warstwami". Edytowane 18 Listopad 2014 przez Dynamico
W Art Napisano 18 Listopad 2014 Napisano 18 Listopad 2014 Chyba, że chodzi Ci o to , że masz całą scenę i nie chcesz żeby Ci się jakis objekt pojawił w scenie, także na Twoim przypadku zaznaczasz wszystko prócz szyby w której ma się odbijać , bierzesz prawy przycisk myszy , object properties i odznaczasz visible to camera
Tr3sor Napisano 18 Listopad 2014 Autor Napisano 18 Listopad 2014 W "render elements" dodaj VrayReflection. Podczas renderowania zostanie wygenerowana dodatkowa "warstwa" z samymi odbiciami. Zawsze osobno możesz zapisać Alpha channel. W ten sposób możesz wyodrębnić różne "warstwy": iluminacja, cienie, przeźroczystość itp. Osobną kwestią jest zapis. Możesz w ustawieniach VFB "zlecić" zapisanie wszystkich wyrenderowanych "warstw" lub zapisać render już z samego VFB za pomocą przycisku z ikoną kilku dyskietek. W obu przypadkach uzyskasz zapisane kilka obrazów z poszczególnymi "warstwami". Dziekuję za odpowiedź! Rozumiem że warstwa reflexów będzie transparętna a render z szybą będzie będę mógł modyfikować w PS.
Tr3sor Napisano 18 Listopad 2014 Autor Napisano 18 Listopad 2014 Interesuje mnie aby te reflexy były oddzielną warstwą w PS tak by zmienić pod nimi zdjęcie a reflexy zostały taki mock-up ze stałym reflexem ;)
Rekomendowane odpowiedzi