Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej !

Interesuje mnie render w V-ray samych reflexów a mianowicie powiedzmy że mam szybę w której odbija mi się scena i teraz chciałbym w photoshopie mieć warstwę z szybą bez odbić i warstwę z samymi reflexamiw transparentnej formie.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W "render elements" dodaj VrayReflection. Podczas renderowania zostanie wygenerowana dodatkowa "warstwa" z samymi odbiciami. Zawsze osobno możesz zapisać Alpha channel. W ten sposób możesz wyodrębnić różne "warstwy": iluminacja, cienie, przeźroczystość itp.

Osobną kwestią jest zapis. Możesz w ustawieniach VFB "zlecić" zapisanie wszystkich wyrenderowanych "warstw" lub zapisać render już z samego VFB za pomocą przycisku z ikoną kilku dyskietek. W obu przypadkach uzyskasz zapisane kilka obrazów z poszczególnymi "warstwami".

Edytowane przez Dynamico

Napisano

Chyba, że chodzi Ci o to , że masz całą scenę i nie chcesz żeby Ci się jakis objekt pojawił w scenie, także na Twoim przypadku zaznaczasz wszystko prócz szyby w której ma się odbijać , bierzesz prawy przycisk myszy , object properties i odznaczasz visible to camera

Napisano
  • Autor
W "render elements" dodaj VrayReflection. Podczas renderowania zostanie wygenerowana dodatkowa "warstwa" z samymi odbiciami. Zawsze osobno możesz zapisać Alpha channel. W ten sposób możesz wyodrębnić różne "warstwy": iluminacja, cienie, przeźroczystość itp.

Osobną kwestią jest zapis. Możesz w ustawieniach VFB "zlecić" zapisanie wszystkich wyrenderowanych "warstw" lub zapisać render już z samego VFB za pomocą przycisku z ikoną kilku dyskietek. W obu przypadkach uzyskasz zapisane kilka obrazów z poszczególnymi "warstwami".

Dziekuję za odpowiedź!

Rozumiem że warstwa reflexów będzie transparętna a render z szybą będzie będę mógł modyfikować w PS.

Napisano
  • Autor

Interesuje mnie aby te reflexy były oddzielną warstwą w PS tak by zmienić pod nimi zdjęcie a reflexy zostały taki mock-up ze stałym reflexem ;)

test.jpg