Napisano 1 Grudzień 201410 l witam wszystkich! fatalny problem laika mi się przytrafił i nie potrafię go przeskoczyć, a szukałem rozwiązania już z godzinę ;] podczas modelowania coś się podziało z select and move. Jak chcę przesunąć cokolwiek (obiekt, vertex, edge) to: 1. przesuwa, a raczej skacze o "metr" 2. ruch czegokolwiek w dwóch osiach jest niemożliwy Oświećcie proszę ciemniaka:) już patrzyłem pod snap itp, ale bez efektu. Podejrzewam, że przypadkowo uruchomiłem jakiś skrót klawiszowy... pzdr!
Napisano 3 Grudzień 201410 l może axis constraints masz włączone na jakiejś osi ? prawym kliknij na toolbarze i rozwiną ci się opcje ...zobacz..a skakanie to może powodować położeni obiektu od środka układu całego..może masz obiekty na orbicie marsa ????
Napisano 4 Grudzień 201410 l Autor powyższe nie pomogło;/ Ale mimo wszystko wielkie dzięki za posta! Sam też nie wpadłem na rozwiązanie. Zauważyłem natomiast, że po zastosowaniu export -> import + reset sceny, wszystko jest ok, z wyjątkiem tego że traci się modifiery. Jest jakaś metoda exportu, która je zachowuje?
Napisano 5 Grudzień 201410 l import merge i możesz całą scenę z pliku *.max wciągnąć do nowego pliku lub wybrane elementy z tej sceny, niema konieczności robienie exportu :) Obiekty w ten sposób importowane mają wszystkie swoje parametry włącznie z materiałami i teksturami :) Co do twojego wczesniejszego problemu to sprawdź jak masz ustawione jednostki customize-> units setup i w nim znajduje się także system unit setup należy ustawić takie same jednostki miary
Napisano 5 Grudzień 201410 l tak, mi tez sie tak krzaczy max srednio raz na 2 miesiace, zazwyczaj reset max-a pomaga:)