Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czy jest sposób aby ładować do niego .psd na warstwach i malować wybraną warstwę?

Podmalowuję tekstury twarzy w MODO i po zapisaniu chciałbym sobie podglądać już w silniku. Było by cool. Myślę jak to zrobić aby to super sprawnie i szybko szło. Macie jakieś pomysły ?

Na ten moment robiłem tak że sprasowaną wersję tekstury twarzy wczytywałem do MODO i dokładałem sobie już tam nową teksturę w .tga która służyła jako layer malowania. Potem tą namalowaną teksturę wczytywałem jako layer do mojej głownej mapy w .psd i dopiero po zapisaniu jej mogłem sobie podglądnąć w silniku.

Wszystko super fajnie, ale przy dziarganiu konkretnych detali idzie to mega wolno. Szukam jakiegoś innego patentu który pozwoli mi to szybciej podglądać.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A moze tak, nie wiem czy korzystasz z CC ale jesli tak to w ogole bajka bo on ma mozliwosc ladowania plikow jako "linked".

Wiec:

- masz powiedzmy 3 pliki z warstwami.

Wczytujesz je do psd jako "linked" i zapisujesz sobie psd.

Do modo wczytujesz sobie te 3 tekstury, ktore masz tez zaladowane w psd (nie jako psd tylko normalnie) i teraz jak bedzies sobie mazial po nich to te texy w psd sie beda aktualizowac w momencie kiedy na clip liscie kliniesz save na danej texie. Potem save psd.

Nie wiem co prawda niestety jak by sobie radzil ten "silnik" z takim setupem.

Napisano
  • Autor

Genialne! Jednakże nie do końca lub też muszę lepiej zrozumieć MODO. Problemem jest tutaj sposób w jaki MODO zapisuje przeźroczystość pliku. Gdyby Photoshop CC tą linkowaną teksturę ładował mi z alphą którą wypluwa MODO lub też gdyby MODO .psd zapisywał mi z przeźroczystością był bym w domu.

Napisano
  • Autor

Potrzebował bym pomocy kogoś kto zna system malowania w MODO. Gdyby MODO zapisywało mi spłaszczony uwzględniając alphę obrazek na białym tle z tymi detalami, to w Photoshopie bym sobie tą warstwę wmnażał overlayował itd.

Bo na obecną chwilę MODO zapisuje sam kolor w pliku natomiast przejścia tonalne w alphie. Nie wiem czy jest jakiś sposób aby to co wypluwa było spłaszczone z wykorzystaniem tej alphy.

Napisano
  • Autor

A jednak! .PNG to jest wyjście. Tylko te obrazki zapisuje w taki sposób że przeźroczystość z kolorem jest na jednej warstwie.

Zwracam honor uzumakishadow. Dzięki wielkie za ten patent.