Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, a konkretniej chodzi mi o grafikę (rendery). Czy mogę zamieścić jakiś obrazek który powstał na podstawie jakiegoś znaleziska w necie?

Jak mam kilka samochodów wymodelowanych np BMW, Audi itd. To nikt się do mnie nie przyczepi?

To samo odnośnie mebli, ludzi oraz broni.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W 99% przypadków nikt się nie czepi, ale możesz mieć pecha. Z samochodami kilka lat temu była sprawa przed sądem, chyba w Niemczech (niestety akurat nie mogę znaleźć linka). Na logo samochodu jest copyright, nie wiem jak jest jeśli wyrenderujesz bez loga.

edit: Daimler i Ford się czepiali.

Daimler Chrysler w roku 2005 zmusił użytkownika forum C4D do usunięcia modelu samochodu. Grozili sądem za naruszenie praw patentowych itp. Dokładniej na ten temat, jeśli znasz niemiecki, http://www.3dmaxforum.net/showthread.php?6973-Daimler-Chrysler-geht-gegen-3d-Modelle

Edytowane przez Ania

Napisano

Dopoki te modele sa robione przez ciebie to nikt nie ma powodu, zeby sie przyczepiac. Jesli sie czyms inspirujesz badz opierasz model o koncept namalowany przez kogos zawsze to zaznacz i najlepiej podaj linka do zrodla. Nikt sie nie przyczepi jesli nie wykorzystasz czyjejs pracy albo zwyczajnie podpiszesz sie pod czyjas praca mowiac, ze to twoje. Zamieszczaj wyjasnienia - a w przypadku mebli, broni samochodow nie masz sie o co martwic - producenci zarabiaja na sprzedazy tych produktow a nie na samym ich wygladzie.

@Ania - a to mnie mega zdziwilas :O To moze niedlugo jak zrobie zdjecie sobie gdzie w tle bedzie przejezdzal samochod z widocznym logiem producent pozwie mnie do sadu.. Paranoja.

Napisano
  • Autor

Czyli wystarczą same tłumaczenia skąd coś wziąłem lub na czym się opierałem i będę czysty. Co do samochodów miałem na myśli całe modele ale bez loga -producenta - i tak logo nie jest ważne bo i tak można poznać po samym wyglądzie co za marka.

Nawet jeżeli się ktoś przyczepi to wystarczy że usunę jakiś model i w tedy będę już czysty. - Okey rozumiem. A co jeżeli będzie to jakaś animacja, w której np jakiś samochód będzie pokazany od najlepszych stron - to też się przyczepią? Przecież to będzie coś w rodzaju reklamy (w ich interpretacji), więc nie powinni się przyczepić w negatywnym znaczeniu.

No chyba że nie mam racji.

Co o tym myślicie?

Czy wy mieliście jakieś problemy tego typu, lub podobne?

Coś mi się jeszcze przypomniało - co jeżeli podpiszę każdy samochód jak się nazywa i skąd wziąłem wszystkie dane potrzebne do jego stworzenia - to to mnie usprawiedliwi czy też nie?

Edytowane przez P.I.W.O.
Coś mi się jeszcze przypomniało

Napisano
Przecież to będzie coś w rodzaju reklamy (w ich interpretacji), więc nie powinni się przyczepić w negatywnym znaczeniu.

A jak początkujący pokaże pogięty model auta z niepoprawną siatką, to też coś w rodzaju reklamy? Chyba nie.

Interpretować można różnie.

Większość producentów się nie czepia, to raczej wyjątki, ale warto sobie zdawać sprawę że mają podstawy prawne się czepić.

Nezumi - logo na zdjęciu byłoby produkowane oryginalnie przez nich, to co innego.