Dziuba Napisano 11 Grudzień 2014 Napisano 11 Grudzień 2014 Witajcie, mam dwa pytania, na które nie mogę znaleźć rozwiązania. Pierwszym problemem jest to, że gdy ustawie obraz wyjściowego rendera na pionowy to robi się okropnie rozjechana perspektywa(załącznik). W tym samym załączniku w listwie przysufitowej czy nad lustrem jest włączone oświetlenie. Multiplier po 1000 i jak widać..a raczej nie widać. Kompletnie jakby ich tam nie było... Jak mogę to naprawić?
stormwind Napisano 11 Grudzień 2014 Napisano 11 Grudzień 2014 Odnośnie rozciągnięcia perspektywy - wszystko wydaje się być normalne jak na ultra szeroki kąt, pochylenia kamery pogłębia dodatkowo odczucie dysproporcji, jeżeli jednak chodzi Ci o to że ogniskowa nie odpowiada rzeczywistej, to wina tego ze ogniskowa w kamerach maxa ustawiana jest dla poziomego kadru, musisz ją sobie przemnożyć przez stosunek dłuższego boku do krótszego. Np dla ogniskowej 20 mm pionowy kadr będzie miał 30mm dla obrazu o typowych proporcjach zdjęcia 3:2. W kamerze vraya w takim przypadku najlepiej wpisać wartość 1.5 w pole zoom factor. Odnośnie drugiego problemu, łatwiej by było coś powiedzieć gdybyś pokazał ustawiania i widok siatki, bo jak pisałeś widać..a raczej nie widać.
Rekomendowane odpowiedzi