Napisano 11 Grudzień 201410 l Witajcie, mam dwa pytania, na które nie mogę znaleźć rozwiązania. Pierwszym problemem jest to, że gdy ustawie obraz wyjściowego rendera na pionowy to robi się okropnie rozjechana perspektywa(załącznik). W tym samym załączniku w listwie przysufitowej czy nad lustrem jest włączone oświetlenie. Multiplier po 1000 i jak widać..a raczej nie widać. Kompletnie jakby ich tam nie było... Jak mogę to naprawić?
Napisano 11 Grudzień 201410 l Odnośnie rozciągnięcia perspektywy - wszystko wydaje się być normalne jak na ultra szeroki kąt, pochylenia kamery pogłębia dodatkowo odczucie dysproporcji, jeżeli jednak chodzi Ci o to że ogniskowa nie odpowiada rzeczywistej, to wina tego ze ogniskowa w kamerach maxa ustawiana jest dla poziomego kadru, musisz ją sobie przemnożyć przez stosunek dłuższego boku do krótszego. Np dla ogniskowej 20 mm pionowy kadr będzie miał 30mm dla obrazu o typowych proporcjach zdjęcia 3:2. W kamerze vraya w takim przypadku najlepiej wpisać wartość 1.5 w pole zoom factor. Odnośnie drugiego problemu, łatwiej by było coś powiedzieć gdybyś pokazał ustawiania i widok siatki, bo jak pisałeś widać..a raczej nie widać.