Napisano 12 Grudzień 201410 l Witam, nie znalazłem informacji na temat interesującego mnie problemu zatem tworzę nowy wątek. Mam problem ze strzałkami kierunkowymi do przesuwania obiektów - z jakiegoś powodu zmieniły one swoją orientację i nie wiem jak wrócić do ustawień podstawowych (numer 1 na zdjęciu). Kolejny problem to menu modyfikacji obiektu - również nie wiem czemu ale nie mogę go poszerzyć i został mi taki hmm paseczek zamiast normalnego, pełnego, szerokiego menu (numer 2 na zdjęciu). Będę wdzięczny za każdą pomoc
Napisano 12 Grudzień 201410 l Strzałki się zmieniły bo masz inny układ współrzędnych. Popatrz na Twój screen, na górze trochę po lewej stronie masz wybrany Local, zmień go na View. Z kolei okno modyfikatorów po prawej rozszerzasz łapiąc za czarną cienką linię pomiędzy pięcioma ikonkami pod spłaszczonym oknem modyfikatorów a zakładką Soft Selection - bo menu modyfikatorów kończy się na tej linii.
Napisano 14 Luty 201510 l Cześć! Ja mam inny problem z menu. Otóż "bawiłem" się ustawieniami w Maxie i coś namieszałem. Zniknęło mi menu, które wyświetlane było zaraz nad górną krawędzią sceny. Nawet nie wiem jak się nazywa. Na tym tutorialu np. w 1:21 jest używane. Chodzi o menu z zakładkami TOOLBARS/FREEFORMS/SELECTION itd.
Napisano 14 Luty 201510 l Cześć! Ja mam inny problem z menu. Otóż "bawiłem" się ustawieniami w Maxie i coś namieszałem. Zniknęło mi menu, które wyświetlane było zaraz nad górną krawędzią sceny. Nawet nie wiem jak się nazywa. Na tym tutorialu np. w 1:21 jest używane. Chodzi o menu z zakładkami TOOLBARS/FREEFORMS/SELECTION itd. Przywróć 3ds max do ustawień fabrycznych. Po prostu usuń folder Autodesk z ustawieniami programu. W moim przypadku folder znajduje się w C:\Documents and Settings\nazwa użytkownika\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji
Napisano 15 Luty 201510 l Ej Panie sabaru, czemu każesz mu rozwiązywać problem naokoło? ;o Chyba, że ja nie zrozumiałem o co chodzi autorowi wątku. @topic: Ten pasek, który ci zniknął nazywa się "Ribbon". Aby włączyć/wyłączyć pokazywanie się najróżniejszych pasków w Maxie robisz: Customize->Show UI -> pasek, który cię interesuje; w twoim wypadku "Show Ribbon" Pozdrawiam ;]