Skocz do zawartości

Pomoc początkującemu w potrzebie :)

Gość silence145

Rekomendowane odpowiedzi

Gość silence145

Witam.

Dopiero co się zarejestrowałem i nie wiem czy dobry dział i czy temat się nie powtórzył albo nie jest podobny.

Mianowicie mam pytanie do doświadczonych grafików. Po pierwsze czy do nauki dla początkującego potrzebny jest mocny sprzęt ? Po drugie czy muszę posiadać zdolności plastyczne czyli np: rysowanie ?

Od czego najlepiej zacząć ? Robiłem trochę w cinemie 4D R12 ale tylko napisy i sceny trochę z poly fx czy trausi i trochę modelowania jakichś brył.

Wszelka pomoc mile widziana i z góry za nią dziękuje :)

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisz w jakim sofcie chcesz się rozwijać czy to ma być w dalszym ciągu c4d czy może coś innego. Co do twojego pytania to do nauki nie musi być sprzęt wypasiony jak do pracy zawodowej ważne żeby spełniał wymogi jakie soft żąda. Co do zdolności plastycznych to są one mile widziane ale nie konieczne :)

Gość silence145

A no tak przepraszam. To będzie 3ds max 2012. Chciał bym też zapytać od jakich źródeł zacząć ? Kolega dał mi podręcznik z ćwiczeniami praktycznymi Joanny Pasek ale nie wiem czy to dobre źródło.

Ale jest jeszcze tak zwana "Biblia" też od wydawnictwa Helion.

Na początek Ćwiczenia praktyczne są nawet lepsze niż Biblia. Biblia to jest raczej spis suchych podpowiedzi, jak juz znasz program, a czegoś zapomniałeś. A ćwiczenia wprowadzą Cię za rękę. Ale i tak najlepsze tutoriale to są te dołączone do Maxa. Jak zrobisz je po kolei, to będziesz miał solidne podstawy. Znajdziesz je w menu Help Maxa. Oczywiście język angielski to podstawa.